We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Referendum o pobačaju zapravo bi mogao pomoći HDZ-u da ostane na vlasti

3 0 12
24.05.2022

U recentnom festivalu političke nepismenosti, prvoloptaštva i populizma, koji je posljednjih dana čak i za ovdašnje prilike neobično dobro urodio, počasno mjesto ipak bi mogla zauzeti rutinska kletva domaćih analitičara – oni to rade da bi skupljali političke bodove.

Jer bi, je li, političke stranke u parlamentarnoj demokraciji valjda trebale skupljati sličice nogometaša. Nadmetanje pred javnošću po pitanju javnih politika? Fuj, politički bodovi.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Prizemno sediranje javnosti

Ovakvo prizemno sediranje javnosti kakvim se, namjerno ili nenamjerno, gotovo svaka vrsta političke utakmice proglašava kršenjem političkog fair-playa, lijepo konvenira jedino aktualnoj vlasti – onoj čiji je pokušaj smjene po definiciji osnovni motor političke dinamike u demokratskim društvima. Onima u kojima se, dakle, prikupljeni politički bodovi (fuj!) zbrajaju na kraju priče u glasačkim kutijama.

Progresivna oporba, dakle saborske opozicijske stranke ljevice i centra (koje neki iz njenih redova u polušali nazivaju “cijepljenom oporbom”) reagirale su na slučaj Mirele Čavajde žestokom kritikom zdravstvenih vlasti po tom i po pitanju prava na pobačaj u Hrvatskoj općenito. Onog prava koje je u teoriji i zakonu zagarantirano, no u praksi ipak, kako se vidjelo, zna ozbiljno zaštekati.

Nakana ‘cijepljene oporbe’

Uz kritiku, te stranke su podržale i prosvjede u Hrvatskoj pretprošlog tjedna, a sad kreću i u pokušaj izmjene Ustava, kako bi se pravo na planiranje obitelji upisalo i u taj dokument, te i tako stalo na kraj upornim pokušajima klerikalnih skupina da se abortus – zabrani.

Ukratko, “cijepljena oporba” želi zacementirati pravo na pobačaj u temeljnom državnom dokumentu i posve otkloniti situaciju da masovni prizivi savjesti onemogućuju pristup ovom medicinskom zahvatu. Pri tom će, jasno, pokušati kod dijela birača pokušati zabilježiti cijelu hrpu političkih bodova (fuj!).

HDZ i problem pobačaja

Pravac kretanja su taktički vrlo dobro zamislili. Prvo će za takvu izmjenu pokušati udobrovoljiti HDZ, kako bi se Ustav izmijenio dvotrećinskom većinom u Saboru. To se, naravno, neće dogoditi. Pobačaj je, naime, jedna od tema oko koje se HDZ ne usudi izjasniti, jer bi, koju god stranu da zauzmu, od sebe otuđili dio svojih birača.

Najviši dužnosnici HDZ-a, naime, nemaju nikakvih problema s tim da javno priznaju kako neće poslušati nalog Ustavnog suda otprije pet godina da se izmijeni zakon o pobačaju, jer je to tema koja dijeli javnost (dijeli javnost? fuj!), pa je posve iluzorno očekivati da bi, na istu temu, mijenjali Ustav. HDZ bi najradije da se o pobačaju u političkoj areni uopće više nikad ne kaže niti jedna riječ. Zato je za oporbu sjajno da se baš o tome što više raspravlja.

Win-win ili put posut minama?

Nakon što Sabor odbije izmijeniti Ustav, druga opcija je – referendum. U zemlji u kojoj je očito velika većina građana za pravo žene na prekid trudnoće i u vremenu u kojoj se jedna Irska na referendumu praktički........

© Telegram


Get it on Google Play