We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Vojni analitičar: Ukrajina gomila elitne jedinice na jugu. Očito se sprema velika ofenziva za oslobađanja Hersona

3 0 1
17.05.2022

Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Sprema li ukrajinska vojska protunapad na dijelu južnog fronta u okolici Hersona? Nekoliko je indikatora koji ukazuju da bi se težište ofenzivnog djelovanja ukrajinske vojske moglo prenijeti na jug. Njihova avijacija izvršila je preko 100 borbenih djelovanja u okolici Hersona, uključujući i zračnu bazu Čornobaivka koju su Rusi pretvorili u logističku bazu.

Ukrajinska borbena avijacija uništila je most preko rijeke Ingulec koja teče od sjevera prema jugu i ulijeva se u Dnjepar sjeverno od Hersona. Kako rijeka Ingulec presijeca okupirani teritorij u hersonskoj regiji napola, rušenjem mosta otežava se lokalna komunikacija agresorskih snaga.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U kijevskoj regiji, sjeverno od Hersona, uočena je koncentracija tenkova T-72, koje je Ukrajina dobila od Poljske. Ukrajinsko pak zrakoplovstvo većinu svojih borbenih djelovanja koncentrira na jug zemlje. Njihovi preostali lovci Su-27 te jurišnici Su-24 i Su-25 prebačeni su na jug. Usto, obavještajni podaci ukazuju na određene prednosti koje idu na ruku ukrajinskoj vojsci.

Sedam bataljunskih taktičkih grupa kod Hersona

Naime, vojska Ruske Federacije većinu svojih snaga koncentrirala je oko donbaske izbočine. Na frontu kod Izjuma su, prema procjenama, angažirane 22 bataljunske taktičke grupe. To je daleko najveća koncentracija snaga agresora s prosječno 2,7 bataljunskih taktičkih skupina po kilometru fronta. Na dijelu fronta kod Sjeverodonecka, u odnosu na jedan dužni kilometar, koncentrirane su u prosjeku četiri bataljunske taktičke grupe. Ukupno se, na najistočnijem dijelu fronta, nalazi 19 bataljunskih taktičkih grupa ruske vojske.

Međutim, na frontu u hersonskoj regiji, nalazi se svega sedam bataljunskih taktičkih grupa. Na tom dijelu, 23 kilometra fronta brani jedna bataljunska taktička grupa. Dakle, linija razgraničenja, koja se u dužini od preko 200 kilometara proteže od obala Crnoga mora, pored Hersona pa do desne obale rijeke Dnjepar, slabo je zasićena kopnenim snagama vojske Ruske Federacije. U slučaju potrebe, ruskim zapovjednicima na raspolaganju ne stoje rezervne snage.

S druge strane, zadnji podaci ukazuju da je vojska Ukrajine tamo koncentrirala najmanje pet profesionalnih brigada. Uzimajući u obzir izmjene zakona, po kojima se jedinice........

© Telegram


Get it on Google Play