We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Brenton Tarrant, een eenling maar niet alleen

4 0 0
15.03.2019

Het nieuws van de massamoord op moslims in Christchurch was nog geen paar uur bekend of de eerste conclusies waren overal op het internet te vinden: dit was de wandaad van een eenling, krankzinnig of niet. Hier was een zieke geest aan het werk Deze man stond in zijn waanzin los van alles en iedereen. Ondertussen haastten providers als Facebook zich niet alleen opnames van de slachtpartij zelf maar ook andere uitingen van de dader te wissen. Het publiek moest worden beschermd.

Die dader is de 28-jarige Brenton Tarrant, Australiër, voormalig personal trainer op een sportschool en bereisd backpacker. Hij zag heel wat van de wereld voor zijn denkbeelden rijpten tot wat hij zelf noemt “ecofascisme”. Voor hij uit moorden ging plaatste Tarrant een uitvoerig document online dat op de site van Observer – niet het Londense zondagsblad maar een online product uit Singapore – , werd gepubliceerd.

Extreemrechtse stromingen en publicisten
Deze tekst is erg de moeite waard omdat hij aantoont dat Tarrant misschien een eenling was maar zeker niet alleen. In het eerste deel vindt de lezer een soort catechismus waarin hij met vragen en antwoorden zijn daad motiveert. Daarna volgt een hele reeks korte pamfletachtige teksten. Hieruit blijkt dat zijn denken is ingebed in bepaalde extreemrechtse stromingen en publicisten. Hij is in het bijzonder beïnvloed door het vertoog over de omvolking: dat de blanke Europeanen langzaam maar zeker worden vervangen door moslims uit het Midden-Oosten. Wie deze term gebruikt om demografische paniek te zaaien, toont op dat punt onmiskenbaar geestverwantschap met Brenton Tarrant. In zijn document is sprake van miljoenen migranten die de grenzen van Europa overspoelen. Hier zien we hoe de bekende metafoor van de tsunami school maakt en tot extreme actie leidt.

Een gedicht, dat aan Tarrants catechismus vooraf gaat, eindigt met de strofe:

And you my father, there on the sad height,

Curse, bless, me now with your fierce tears, I pray

Do not go gentle in that good night.

Rage, rage against the dying of the light.

Dat is – godverdomme van Dylan Thomas. Hij heeft ook nog Dylan Thomas meegesleept in die ideologische rugzak........

© Joop