We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Hrvati žele da sve bude državno, a onda se bune protiv Pletera

5 1 118
19.01.2021

JEDNOM kada buduće generacije budu analizirale vox populi nakon potresa na Baniji, vjerojatno će koji sociolog napisati rad o epizodi koja je danima punila društvene mreže i medije – tko bolje kuha, vrhunski privatni kuhari ili menza Pletera, državne firme.

Stvar je bizarna – kako se uopće može uspoređivati kuhanje vrhunskih privatnih kuhara (makar radili u prikolicama i bez naknade) s kuhanjem nečega što je jednostavno – hrana za menzu, tvorničku, studentsku, pa čak i saborsku. Ne kuhaju svi isto. Nemaju svi ni istog znanja, ni povoda, ni talenta, a ni organizacije i drugog. Nisu svi ni isto plaćeni, prosjek plaća u Pleteru je nizak. Razlika u kuhanju između vrhunskih privatnih kuhara i državne menze je upravo razlika između kapitalizma i socijalizma. To je razlika između borbe na surovom restoranskom tržištu i hladovine državne firme koja dobiva poslove bez natječaja i gdje se uz pokojeg zanesenog entuzijasta uglavnom radi da se odradi posao.

Mentalitet Hrvata kao naroda je nevjerojatan. Kada je država htjela privatizirati pomoćne službe u javnom sektoru, narod skupi stotine tisuća potpisa protiv privatizacije upravo tih službi. Onda se isti narod žali kako državne kuhinje slabo kuhaju i služe uhljebljivanju kadrova. I uvijek se ponavlja ista mantra – to državno bi bilo dobro da dođu "neki drugi", neki koji će to efikasno voditi. Prolaze godine, desetljeća, biti će evo i stoljeće, prolaze generacije, ratovi, revolucije, političke i informatičke, a zagovornici "državno a efikasno" i dalje čekaju te eto "neke nove", još samo malo pa će državne tvornice, restorani, proizvodnja juhica procvjetati, raditi će se malo i sretno, godišnji će biti dugački, a ako budete dobri dobijete i 10 dana u........

© Index


Get it on Google Play