We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Завоевателите на правата и институциите ни вече не могат сами да се спрат – нужна им е помощ (РЕЧ)

3 0 0
18.04.2019

Уважаеми дами и господа,

Обикновено исторически чествания често са били обличани в клишета и красиви думи за случващото се и за личностите, които са го създали.

В този смисъл тържествата по случай 140 г. от приемането на Търновската конституция не са изключение. Съвсем естествено е тези, които днес създават историята ни, да се стремят да открият в огледалото отговорите си за настоящето.

Неслучайно новите управленци обичат да изваждат от нея (историята) някои неща, за да мотивират своята политическа теза, а други, които им противоречат, пък директно биват скривани.

Преди 140 г. Търновската конституция се ражда като един от най-модерните основни закони в Европа. А ключовата дума в нея по концепция е думата "свобода".

Защо тогава на една България - изключително демократична - малко по-късно ще й се наложи да преживее множество нейни нарушения, суспендирания, няколко тежки държавни преврата?

В "Борбата за право" на Рудолф фон Йеринг - блестящо преведена от Кристиян Таков, може да открием един напълно адекватен отговор на този въпрос.

"Безсилно полученото право е като децата, донесени от щъркела – което щъркелът е донесъл, може да се отнесе от лисицата или от лешояда. Майката обаче, която е родила дете, не дава да й го отнемат! Така и народ, който е трябвало да отвоюва права и институции с кървав труд, не ще позволи да му ги похитят.

Затова може да се твърди: енергията и любовта, която един народ питае към правото си и с които ги защитава, зависят от усилията и напрежението, които то му е струвало.

Не простият обичай, а жертвата е, която кове най-здравата свръзка между народа и правото му.

Бог, който народ обича, не му подарява нужното, нито облекчава труда да го добие, а му го утежнява. Затова не се колебая да кажа: борбата, която правото изисква, е не проклятие, а благодат."

Колко красиво преведено от Кристиян...

Преди 140 г. нито турските завоеватели, нито руските "освободители" в кавички са имали такъв основен закон. Защото Търновската конституция е заимствана от белгийската и в онзи исторически момент символизира ценностното и културно присъединяване към Европа.

Каквото е членството ни днес в ЕС.

Забележителни са приликите мижду историческите моменти, в които се случват приемането на Търновската конституция и приемането ни в Европейския съюз.

В единия случай става дума за постосвобожденска България, която благодарение на чуждата помощ е свалила хомота на османското владичество и започва изграждането на основите на държавата.

В съвременния вариант отново става дума за изграждане - този път на основите на демокрацията. Но случилото се за съжаление отново не е достижение на българските граждани, а следствие от падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г.

Повдигането на Желязната завеса откри пътя към демокрация на страните от Централна и Източна Европа, сред които беше и нашата страна.

Обикновено уроците на историята се повтарят поне дотогава, докато не се извадят поуките от нея.

Животът на Търновската конституция преминава през редица политически сътресения и изпитания - неведнъж суспендирана, забранявана, променяна и заличавана, защото така се случва винаги когато правото и свободата са донесени от щъркела - незаслужено изстрадани и осъзнати.

Даровете на щъркела рядко се ценят, защото така е устроена човешката природа.

Затова уроците от историята напълно закономерно се повториха и тогава,........

© Клуб Z