We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Църковно напрежение по оста Москва – Киев – Константинопол Зад сблъсъка по украинския въпрос се крие вековен спор между Патриаршиите

3 0 2
27.03.2019

Атон се превръща в център на противопоставянето

Предоставената от Вселенската патриаршия в Константинопол автокефалия на Украинската православна църква „силно нарани“ руското религиозно и политическо ръководство, които отвърнаха с тежки удари.

Разколът около църковния въпрос в Украйна като цяло е свързан с геополитическите събития в региона, а оттам идва и големият интерес, дори и на Кремъл. След разпадането на Съветския съюз и обявяването на независима държава през 1991 г., украинският национализъм, движещ се по пътя на пълното прекратяване на връзките с Русия, се стремеше и към религиозната еманципация от Руската църква. Създаването на автокефална църква беше поставено като цел пред Киев веднага след това и в резултат, миналата година беше формулирано и съответно искане към „майката църква“ – Вселенската патриаршия в Константинопол, от украинския парламент и самия президент Петро Порошенко. Откликвайки на искането на украинското ръководство, в края на годината Вселенският патриарх предостави толкова обсъждания томос за Автокефалията – ход, който предизвика бурната реакция на Московската патриаршия и раздели в значителна степен паството на православните християни в Украйна.

За руската църква, както и за Кремъл, автокефалията беше възприета като casus belli (повод за война), тъй като според тях се прекъсват историческите връзки не само на религиозно, но и на етническо ниво, с потенциално бъдещо въздействие върху геополитическите баланси в региона. Руската страна отговори на Фенер с „тактиката“ си „който вади нож, от нож ще умре“, с която Исус е предупредил ученика си Петър малко преди да бъде арестуван и разпънат от римляните.

Президентът Путин пред хиляда и повече чуждестранни журналисти обвини Вартоломей, че е бил изтъргуван от украинците, необичайно остро изявление за лидер, което мнозина възприеха като........

© Труд