We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Marić je dobio popust deset puta viši od dopuštenog dara, pa tako četiri puta. Opravdanje mu je posebno nestvarno

6 2 49
17.06.2022

Postalo je već zamorno. Nicanje afere za aferom ministara u Vladi Andreja Plenkovića ide već redovno, u više sezona od neke hit-serije, da se rečenica o tome da bi “ovo u uređenoj zemlji značilo ostavku” već izlizala od upotrebe. Kvragu, skoro da ne bi bilo stranica kalendara bez neke ostavke u Banskim dvorima da je Hrvatska, je li, “uređena zemlja”.

Pa ipak, priča o boravku ministra financija Zdravka Marića u hotelu Bellevue na Malom Lošinju u lipnju 2019. godine, ima potencijala šokirati publiku. Kako smo već javljali, portal Oštro.hr je otkrio kako je Marić svako od četiri noćenja s obitelji u luksuznom hotelu platio po 291,2 eura. Ukupno, to bi bilo 1164,8 eura, ali ministarstvo i Marić zasad ne žele pokazati račune pa se još sa sigurnošću na zna koliko je ministar platio boravak na Malom Lošinju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Popust deset puta viši od dopuštenog dara. Pa tako četiri puta

Prva nezgoda je u tome što je obitelj koja je boravila u istom tipu sobe, odmah nakon Zdravka Marića, platila 1161 euro – po noći. Što bi značilo da je ministar, zapravo, dobio popust od oko 75 posto od stvarne cijene.

Zašto je to nezgodno? Zato jer Zakon o sprječavanju sukoba interesa kaže da dužnosnik može primiti samo simboličan dar u vrijednosti od maksimalno 500 kuna. Ovdje je, ako su brojke točne, samo na prvom noćenju Marić konzumirao popust od 770 – eura. Pa tako još četiri puta.

Ministru popust, firmi HBOR-ovi krediti

Druga nezgoda je što Marić nije bilo koji ministar, niti je hotel Bellevue u bilo čijem vlasništvu. Naime, ovaj luksuzni hotel na Malom Lošinju drži grupacija Jadranka d.d.. Ona je, pak, otkad je Marić postao ministar pa do danas od Hrvatske banke za obnovu i razvoj dobila četiri povoljna kredita ukupne vrijednosti od 7,8 milijuna eura.

Marić je predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a. Olakšavajuća okolnost za njega je ta što NO nije odlučivao o ovim kreditima, već uprava HBOR-a. Ali, da je nezgodno da je baš predsjednik Nadzornog odbora državne banke za obnovu i razvoj dobio mega popust u hotelu firme koja dobiva milijune eura povoljnih kredita od te iste banke – nezgodno je.

“Nije mi se jedanput dogodilo”

Treći problem je način na koji je danas Marić pokušao opravdati diskontni boravak u inače mnogo skupljem apartmanu. On je platio jeftiniji smještaj, a hotel mu je, onako sam od sebe, ponudio za iste novce –........

© Telegram


Get it on Google Play