We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

‘Politiek is gebaat bij grote mond tegen techbedrijven’

5 0 0
25.05.2019

Nederland groeit hard, heel hard. De economie floreert en Amsterdam raakt drukbevolkt. Niet in de laatste plaats door de voortdurende aanwas van expats en migranten met een verblijfsvergunning. De Amsterdammer blijft achter. Wonen in de stad is inmiddels een voorrecht voor de kinderloze happy few met beiden een goedbetaalde baan. Powercouples worden ze ook wel genoemd.

Feit is dat de bevolkingsgroei zich concentreert in Amsterdam. De afgelopen jaren is het aantal expats in de hoofdstad verdubbeld naar meer dan 40.000, zijn er 5000 vluchtelingen gehuisvest en zijn koopwoningen binnen de Ring voor praktisch iedereen onbetaalbaar. Als voormalig Airbnb-host en Amsterdamse huizeneigenaar merkte ik al dat de komst van zoveel expats en de explosief gestegen verhuur middels Airbnb de prijzen flink opdrijven. Dat klopt ook, blijkt uit recente cijfers.

De appartementen die in Amsterdam worden verhuurd zijn met afstand de duurste van Europa. Een nachtje in de hoofdstad kost je gemiddeld 151 euro. Dat is bijzonder lucratief. Niet gek dus dat de verhuur nog steeds stijgt, naar ruim 20.000 verhuringen per jaar.

In de beginfase, toen Airbnb nog gebaat was bij een goede reputatie en een gelijk speelveld, was het goed afspraken maken. Huizen werden na zestig dagen verhuur van de site gehaald en bij melding van........

© Parool