“Ama”larla dolu bir yıl geride kaldı
Türkiye’nin önünde seçimsiz geçecek değerli bir dönem ve kaçırılmaması gereken bir fırsat penceresi vardı
İş hayatında ne şirketler ne bankalar hedeflerini tutturabildi; yatırım planları istenilen ölçekte hayata geçirilemedi
2025’e girerken çok daha iyi bir yıl bekliyorduk. Ekonomide pek çok gösterge 2024’e kıyasla daha olumlu bir zemine işaret ediyordu. Ama ağırlıklı olarak siyasetten kaynaklanan oynaklığın da etkisiyle yıl, beklentilerin gerisinde kaldı. Tek cümleyle özetlemek gerekirse, 2025 “ama’sı bol bir yıldı.” Neredeyse tüm göstergelerde aynı tabloyla karşılaştık.
- Enflasyon, yıl sonunda geçen seneye göre yaklaşık 14 puan geriledi. Ama 2024 sonunda açıklanan 2025 Orta Vadeli Program (OVP) hedefinin oldukça üzerinde kaldı. Hedefler tutmadı. Venezuela, Sudan ve İran’dan sonra; Arjantin ve Haiti ile birlikte yüzde 31 küsurluk enflasyon oranımızla dünyada en yüksek enflasyona sahip dördüncü ülke olduk.
- Türkiye ekonomisi her şeye rağmen yaklaşık yüzde 3,5 büyüdü. Ama bu oran hâlâ Türkiye’nin potansiyel büyüme hızının altında. Geçen hafta İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da vurguladığı gibi, büyüme OVP tahminlerinin üzerinde olsa da ekonominin gerçek potansiyelini yansıtmaktan uzak.
- Ekim ayı itibarıyla bu yıl 92 bin kişilik ek istihdam yaratıldı. Ama işgücündeki........





















Toi Staff
Sabine Sterk
Penny S. Tee
Gideon Levy
Waka Ikeda
Grant Arthur Gochin
Tarik Cyril Amar