We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Oïda per a la tragèdia

4 0 0
23.02.2019

Perdre l'oïda per a les tragèdies porta a repetir-les. Des del punt de vista moral, facilita donar les culpes a alguns dels actors, quan una bona sensibilitat mostraria que tot anava regit per l'automatisme despietat de la destinació. La tragèdia és una de les perspectives des de la qual mostrar la finitud humana, i oblidar que existeix debilita el judici moral, ja de per si sempre sospitós. Però sobretot debilita el judici polític i projecta sobre els pobles l'atmosfera tenebrosa dels psiquismes inestables. Escoltant Casado aquests dies he tingut la impressió no només que està dominat per exageracions dogmàtiques, sinó que no té ni idea de les conseqüències potencialment tràgiques de les seves paraules. Al meu entendre, tenir oïda per a les tragèdies és una qualitat que hauria d'acreditar tot aspirant a polític.

Sabem que el dispositiu que prepara les tragèdies és sempre el mateix: el misteri del temps. Qualsevol que miri els últims anys d'Espanya apreciarà que tot ha començat a rodar amb aquest automatisme que s'escapa de la voluntat dels actors. No és que estigui fora de control. És que porta la seva pròpia lògica, que no és la pròpia dels humans, que se'ls imposa ineluctable. Per això l'últim que pot emergir de la situació que ha portat a la convocatòria d'eleccions generals és el retret. El millor és que portés el poble espanyol a una reflexió presidida per la sensibilitat per la tragèdia. L'últim whatsapp de la vicepresidenta Calvo a Aragonès i Artadi tenia alguna cosa d'aquesta sequedat amb què s'acomiaden els mariscals de camp abans de donar l'ordre d'atac. Amb bon sentit es van evadir els retrets. La pregunta és: Podien fer una altra cosa tots dos actors?

No. Com deixar de parlar d'autodeterminació quan el dia abans s'iniciava el judici contra tot el Consell de la Generalitat i la presidenta del Parlament? Hi podia haver una sentència més dura contra........

© Diari de Girona