We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Open aparte ic’s voor ongevaccineerden

7 0 0
26.10.2021

Het solidariteitsprincipe in de zorg (iedereen draagt hetzelfde bij en krijgt hetzelfde) staat al langer onder druk: meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat rokers en anderen met een ongezonde leefstijl meer zouden moeten bijdragen aan hun zorgkosten. Onder invloed van covid-19 dreigt het ressentiment in de bevolking op te lopen, aangezien hier een grote groep mensen met gezond verstand en toegang tot alle informatie ervoor kiest zich niet te laten vaccineren.

Inmiddels zijn vier van de vijf corona­patiënten op de ic’s ongevaccineerd. Om te voorkomen dat dit op scherp komt te staan, zal het solidariteitsprincipe moeten worden opengebroken. In het uiterste geval kunnen ongevaccineerden bij het afsluiten van een zorgverzekering worden geweigerd. Dit is nu niet denkbaar, het is in strijd met veel te veel andere regels. Vaccin-­weigeraars meer laten betalen, lost het ­probleem op de ic’s nog niet meteen op. Er is tenslotte een maximum aan die capaciteit.

Een ander idee dat wellicht aansluit bij mensen die een vaccin verwerpen, en er niet zelden eigenzinnige en aparte ideeën op na houden: begin over het land verspreid enkele intensive care units, samen met verpleegkundigen en artsen die ook problemen hebben met het vaccin. Wellicht zijn er gelijkgestemde verzekeraars te porren om te participeren.

Krijgen ze corona, of in de toekomst een andere ziekte waarvoor ze niet gevaccineerd zijn (zoals de griep), dan kunnen ze daar terecht – en voor alle andere aandoeningen blijven ze in het reguliere zorg­systeem, waarvoor ze minder betalen.

Op deze manier dragen ze eigen........

© de Volkskrant


Get it on Google Play