We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Najezda Kineza na podzemno blago Beograda

3 4 186
17.01.2019

Ovo je poziv da se zabrani projekat i izgradnja trospratne podzemne garaže na Studentskom trgu.

Neodgovorni, nekompetentni i bahati upravljači Beograda nedavno su doneli odluku da se četiri podzemne garaže u centralnoj zoni Beograda dodele dvema kineskim firmama sa pravom na koncesiju za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje. Među njima je i garaža na prostoru sadašnje trolejbuske i autobuske okretnice između Kapetan Mišinog zdanja i Studentskog parka koji predstavlja poslednje mesto na kome se još uvek mogu očekivati znatni dobro očuvani ostaci rimskog Singidunuma – civilnog naselja i vojnog logora starih 2000 godina. Upravo na ovom mestu, u najužem centru Beograda, evidentirana je velika koncentracija rimskih građevina i čitava ova zona arheološkog nalazišta je proglašena za kulturno dobro antičkog Singidunuma. Sudeći prema starim gravirama čitav ovaj prostor stotinama godina u nazad nije bio korišćen za gradnju zgrada sa dubokim temeljima pa se može smatrati jednom od retkih lokacija na kojoj se sa velikom sigurnošću mogu očekivati znatni dobro očuvani ostaci iz perioda Rimskog Carstva.

Kako sada stvari stoje, ova lokacija se kao i mnoge druge centralne zone glavnog grada tretiraju kao prvorazredni PLEN gradskih vlasti pa je kao takva ponuđena kineskim firmama da uskoro krenu u pohod svojim grdosijama od građevinskih mašina za kopanje i razbijanje.

Ovakav VANDALIZAM sam zaslužuje poseban masovni ulični protest građana Beograda.

Ovakav vandalizam se mora sprečiti i naložiti gradskim službenicima da se pre početka bilo kakvog planiranja i izgradnje, moraju obaviti neophodna obimna ZAŠTITNA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA na celoj površini planiranoj za izgradnju podzemne garaže nakon kojih je moguće definisati konzervatorske uslove kojih se budući........

© Danas