We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Западните либерали се измориха от демокрацията и намериха заместител на изборите

4 0 0
17.10.2019

Това обаче не ги обезкуражи, търсенето продължи и изглежда пред либералите проблесна нова надежда. Веднага след кошмарната за статуквото 2016 г. жребият, като вариант, бе предложен от белгийския писател Давид ван Рейбрук. Той никога не е криел, че резултатът от британския референдум за излизане от ЕС и победата на Доналд Тръмп в САЩ са го подтикнали да напише книгата „Против изборите“, в която се описва как да се противопоставим на „неизбежното засилване на популизма и крайните идеологически течения“.

Според Рейбрук, трябва да се откажем от изборния процес, като се върнем към традициите на Древна Гърция и Венеция, където народните представители често са били избирани със жребий. И какво лошо, това наистина е работело. Самият факт, че подобна система на демокрация е съседствала с робството, което също е работело, не смущава съвременните либерали.

На пръв поглед странната инициатива, която не се вписва по никакъв начин в каноните на съвременните демократи, предизвика радостната реакция на множество медии. Нобеловият лауреат за литература Джон Максуел Кутси също приветства идеите изложени в книгата на белгиеца. Той коментира: „Изборът на нашите управници чрез народно гласуване се провали и не може да създаде истински демократично правителство. Струва ми се, че пред очите ни се обрисува именно такъв вердикт на историята. Давид ван Рейбрук, убедително и последователно настоява за........

© Гласове