We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Una tardor sense bolets

1 0 0
27.11.2019

Un any sense bolets en els boscos i en les prades, un estiu de sols tòrrids, tan escalfat i sufocant que les persones grans no en recorden un de més xafogós. Una llarga i lenta canícula i una tardor iniciada a la tercera setmana de setembre, sense pluges. La calor exagerada i l'extrema sequedat són els culpables de desil·lusionar els boletaires, que si volen menjar bolets, han d'anar al mercat a comprar-ne, que en venen vinguts d'altres comunitats i països estrangers.

Hi ha bolets primerencs que no esperen per brollar l'arribada de la tardor. Els més tendrers són els cama-secs i els rossinyols, que surten a finals de la primavera; dels rossinyols a la Garrotxa en diuen vaquetes, nom que empren també per designar els camagrocs (vaquetes de pi), les trompetes de la mort (vaquetes negres) i la llengua de bou. De sabateres, ceps i ous de reig també se'n cullen a les últimes setmanes d'agost. Tanmateix, tots els amants d'anar-ne a caçar associem la tardor als bolets.

La tardor és coneguda amb dos altres noms: entretemps i autumne; entretemps, com ja diu el mot, és l'interval, la seqüencia fílmica de contrastos en el paisatge entre l'estiu i l'hivern. Es treu dels armaris la roba guardada, no tan gruixuda com la de l'hivern, coneguda amb el nom d'entretemps. El vocable autumne ve del llatí auctos (plenitud) i annus (any) i significa que la vegetació es troba al final del cicle, a la seva maduresa, per això en castellà es diu........

© Diari de Girona