menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Çalışanların sofrasında yeni dönem

55 0
16.05.2026

Çalışanların yemek bedeli meselesi son derece mühim bir meseleydi. Çalışanlarımızın ve işverenlerimizin talep ve yakınmalarını 21 Ocak 2026 tarihinde, “Maliye güncelledi, SGK sabitledi: Çalışanın tabağı ikiye bölündü!” başlığıyla SGK’nın yemek bedeli uygulamasındaki çarpıklığı gündeme taşımıştık.

Yazımızdaki önerilerimiz dikkate alınarak hükûmet bu konuda çalışanları sevindirecek yasal düzenlemeleri yaptı. SGK şimdi de tüm işveren ve çalışanları ilgilendiren yeni esasları hayatı geçirdi.

"Aşını, eşini, işini bil" demişler. Devletimiz, işçinin tabağındaki lokmayı büyütmek için SGK’nın sabit bıraktığı yemek bedelini artırmak ve maliye ile eşitlemek için mühim bir adım attı. 17 Nisan 2026 tarihli yeni düzenleme ile yemek bedeli istisnasında "ezber bozan" değişiklikler yapıldı

DÜN NEYDİ, BUGÜN NE OLDU?

Eski uygulamada rakamlar günün rayicinden uzak kalmış, tabiri caizse "un var, şeker var ama helva yapılamaz" hâle gelmişti. Şimdi ise Prime Esas Kazanç (PEK) istisnasında 300 TL dönemi resmen başladı.

Tamamı İstisna (Sınır Yok)

158 TL (Düşük Limitli İstisna)

300 TL İstisna (Günlük)

PEK’e Dahil Ediliyordu

300 TL Üstü Prime Tabi

Yönetim Kurulu karara-Asgari Ücret........

© Türkiye