We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Desničarski desant na EU

5 1 0
24.05.2019

Izbori za Evropski parlament svojevrsna su replika predsedničke trke u Francuskoj pre dve godine: gnevni birači su u prvom krugu kandidatu centra dali tek nešto više od kandidatkinje krajnje desnice, ali su se u konačnom izjašnjavanju uplašili da bi Marine le Pen mogla da postane predsednica i ubedljivom većinom izabrali Emmanuela Macrona.

Tako i sada. Glasačko telo Evropske unije već duže vreme ide udesno nezadovoljno učinkom etabliranih stranaka i briselskih vlasti. Okreće se populističkoj desnici koja odbacuje Uniju, tvrdi da ih spasava od migranata i islama i obećava zoru nove, nacionalističke ere. Kakav bi prodor mogle da ostvare nacionalističke, evroskeptične i populističke stranke desnice koje je po zemljama Višegradske grupe, Francuske, Austrije i Italije izbacio talas migrantske krize potiskujući partije centra koje su decenijama kontrolisale Evropski parlament (EP)? Sva predviđanja kažu da će zagovornici “neliberalne Evrope” – oni koji osporavaju integracije i udaraju na temeljne liberalne vrednosti i slobode na kojima je Unija sazdana – na izborima koji su u toku ostvariti najveći skok među osam političkih grupacija u EP-u.

Desant desnice šalje upozoravajuće poruke čuvarima liberalnih vrednosti koje su počele da korodiraju od vremena Velike recesije 2007-13. kada se desnica prvi put pojavila kao vidljiva politička alternativa. Populisti više nisu periferni fenomen ili prolazna anomalija, već pokret koji može da nastavi da raste. Uprkos svim........

© Oslobođenje