menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

GOETHE’NİN MÜSLÜMANLIĞI ÜZERİNE: GOETHE MÜSLÜMAN OLMADI, MASON OLARAK ÖLDÜ (2)

41 0
09.10.2026

GOETHE’NİN MÜSLÜMANLIĞI ÜZERİNE: GOETHE MÜSLÜMAN OLMADI, MASON OLARAK ÖLDÜ (2)

Değerli Okuyucularım,

Son yazımda (7 Ekim 2026) sizlere sadece Napolyon’un değil, Alman şair Johann Wolfgang von Goethe’nin (1749-1832) de Müslüman olmadığını belirtmiştim.

https://www.mirathaber.com/napolyon-da-goethe-de-musluman-degildi-napolyonun-muslumanligi-miti-ve-bati-somurgeciliginin-sinsi-stratejisi-1/

Şimdi ise ilk etapta sizlere bunun delillerini sunacağım: Strasburg’ta hukuk öğrencisi iken Goethe, ünlü Alman filozof Johann Gottfried Herder (1744-1803) ile tanışır. Herder, kendisine Kur’ân-ı Kerîm’i ve bilhassa George Sale’nin (1697-1736) 1734’te yayınlanan tercümesini okumasını tavsiye eder. Sale, Kur’ân-ı Kerim’in ilk kez tam İngilizce tercümesini hazırlayan İngiliz şarkiyatçısıdır. Goethe, Protestan Alman İlahiyatçı David Friedrich Megerlin’e (1698-1778) ait Kur’ân tercümesini de okur. Megerlin’in tercümesi, ilk kez doğrudan Arapça metinden Almancaya çevrilmiştir. Megerlin, tercümesine “Türkçe İncil ya da Kur’ân” başlığını verir.

Önyargılarla dolu olan bu tercümenin başlığı bile şaşırtıcıdır. Kur’ân-ı Kerim, Hz. Muhammed’in (sav) dili olan Arapça olarak bütün insanlara indiği halde ona “Türkçe İncil” demesi, özellikle Müslüman Türklere karşı beslediği düşmanlığın bir dış yansımasıdır. Tercümesi, kasıtlı olarak baştan sonuna kadar önyargılarla ve yanlışlarla doludur. Tercümenin daha hemen Giriş bölümünde Hz. Muhammed (sav) hakkında “Mahumed, der falsche Prophet” yani “Sahte Peygamber, Muhammed” demek suretiyle niyetini açıkça belirler. Megerlin’in niyeti, “sahte siyasî bir din” olarak tanıttığı İslâm’ın Hristiyanlığa düşman bir görüş olduğunu ispat etmekmiş.

Diğer Kur’ân tercümelerini de kıyaslayarak, Megerlin’in tercümesinde aradığını bulamayan 23 yaşındaki Goethe, bu tercümenin eleştirisini yaparak, Frankfurter Gelehrten Anzeigen dergisine bir makale gönderir. Bu makalede, Megerlin’in Kur’ân’ı hakkıyla tercüme edemediğini ve Kitabın onun yazdıklarıyla kıyaslanamayacak kadar yüce fikirlere sahip olduğunu belirterek, lâyıkıyla bir tercümenin ancak şu şekilde yapılabileceğini söyler: “Kur’ân’ın şümulünü kavramaya meyyal, çok keskin bir zekâya sahip, şair ruhlu bir Alman mütercimin, Şark’ın mehtaplı berrak seması altında ve ilâhî vahyin geldiği yere kuracağı çadırda Kur’ân’ı bir peygamberin ruh hâli içerisinde okuduktan sonra tercümeye başlaması en büyük arzumdur.”

Goethe, Müslüman mıdır, Yoksa İslâm Hayranı mıdır?

Goethe, daha sonra Arapça profesörü İtalyan Ludovico Marraccius’un (1612-1700) Arapça’dan Latince’ye........

© Mir'at Haber