menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

ArtAnkara ve Cumhuriyet’in Barış Yüzü

28 0
30.03.2026

İsrail-ABD-İran hattında savaş büyürken, Yemen’den Gazze’ye, Lübnan’dan Körfez’e kadar Ortadoğu yeniden ateşin diliyle konuşuyor. Tam da böyle bir zamanda Ankara’da bir sanat fuarının koridorlarında dolaşmak, yalnızca resme değil, Cumhuriyet’in neden kurulduğuna da yeniden bakmayı gerektiriyor.

Pazartesi sabahına ArtAnkara’nın ardından giriyoruz. Dün akşam kapılarını kapatan fuar, 25–29 Mart tarihleri arasında ATO Congresium’da gerçekleşti. Ama geriye yalnızca tablolar, heykeller, galeriler kalmadı. Daha derin bir şey kaldı: Bu ülkenin nasıl bir hayatı savunduğunu hatırlatan bir duygu. Çünkü bir memlekette sanat konuşulabiliyorsa, insanlar bir tablonun önünde durup düşünebiliyorsa, gençler kendi seslerini arayabiliyorsa, orada hâlâ ortak hayatın nabzı atıyor demektir. 

Bugün çevremize baktığımızda bunun kıymeti daha da iyi anlaşılıyor. Reuters’ın aktardığı son tabloya göre İsrail-ABD-İran hattındaki savaş genişlemiş durumda; Yemen’deki Husiler de 28 Mart’ta bu çatışmaya ilk kez doğrudan dahil olduklarını açıkladı. Gazze’de saldırılar sürüyor, Lübnan hattındaki kırılganlık devam ediyor. Ortadoğu bir kez daha ölüm, misilleme ve belirsizlikle anılıyor. 

Tam da burada ArtAnkara’ya........

© Cumhuriyet