menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

ABD’nin sol düşmanı iç ve dış cepheleri

36 0
17.09.2026

Trump’ın, içinde bilim, bulgu, veri, farklılık, eşit vatandaşlık, kadın, göçmen, antifaşizm, cinsel tercih, iklim değişikliği, sol siyaset bulunan, bulunduran her şeye, her kelâma, her faaliyete nasıl kin ve nefret beslediği mâlum.

Hazret tarafından atanmış İç Politika Konseyi (Domestic Policy Council) tarafından kaleme alınan “Saving America’s Story” (Amerika’nın Hikâyesini Kurtarmak) başlıklı rapor tesadüfe bakın ki millî gün 4 Temmuz’da yayımlandı. Konsey, 162 sayfalık rapor boyunca Smithsonian Enstitüsü’ne bağlı Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi’nin (National Museum of American History -NMAH) ırk, göç ve toplumsal cinsiyet gibi konuları nasıl ele aldığını ayrıntılı biçimde mercek altına alıyor. Trump geçenlerde ön alıp, ahaliyi kurumun “solcu önyargısına” karşı “uyarmak” amacıyla müzenin dış mekânına uyarı levhaları yerleştirilmesini emretti.

Sözkonusu rapor, Trump yönetiminin Mart 2025’te akdettiği ve Smithsonian’a bağlı 21 müze, çeşitli eğitim merkezleri ile Ulusal Hayvanat Bahçesi’nde (!) “bölücü anlatıların” sona erdirilmesini talep eden başkanlık kararnamesinin ardından geldi.

Yönetimin NMAH’ye yönelttiği en tuhaf suçlamalardan biri, müzenin “beyaz karşıtı aktivizm” yaptığı iddiasıydı. Rapora göre müze, İngilizce konuşamayanlar ve ABD vatandaşı olmayanlar gibi belirli gruplara yönelik işe alım uygulamaları ve programlar geliştirirken benzer fırsatları “beyazlar, Hristiyanlar, erkekler ve Amerikalılar” için yaratmadı.

İhbar........

© Agos