We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Доц. Стойчо Стойчев: Нинова не иска вотът да мине - преизбирането ѝ съвпада с нови избори, ще загуби и двете битки

4 0 0
25.01.2020

- Ако ДПС подкрепи вота, това няма да се случи с някакъв особен ентусиазъм

- Един от големите ни проблеми е липсата на контрол - това позволява да няма вода, да се внасят боклуци, да се строи лошо

- И Цацаров, и Гешев в началото на мандата си ще демонстрират голяма активност. Въпросът е дали тя ще доведе до системно подобрение

- Четвъртият вот на недоверие към кабинета “Борисов 3”, внесен от БСП, е заради водната криза в Перник. Ще падне ли правителството, доц. Стойчев?

- Няма как да свалят правителството с този вот на недоверие, тъй като не могат да съберат достатъчно гласове, с които вотът да бъде успешен като парламентарно действие. А като политическо действие вотът цели да обедини всички партии - парламентарни и извън парламента, а и не само партии, но и институции в лицето на президента Радев, които да заявят своите единни действия срещу управляващото мнозинство. Но видяхте, че има и подводни камъни - например в сряда Христо Иванов от “Демократична България” каза, че на практика трудно биха подкрепили подобен тип действия. От друга страна, Атанас Атанасов заяви, че ако бяха в парламента, щели да гласуват за вота на недоверие. Виждаме в “Демократична България” - най-значителния извънпарламентарен субект, че има разделение по отношение на този вот. Дори и в тези опити да се обединят иначе разнородни неща в едно заради общия враг - модела “Борисов”, трудно подобно действие би могло да има успех.

- С какво се промени ситуацията след ареста на министър Нено Димов?

- Въпросът престана да бъде политически в момента, в който се намеси Главната прокуратура и беше повдигнато обвинение срещу министър Нено Димов - тогава фокусът от тази криза се измести от търсенето на политическа към търсене на наказателна отговорност.

- За сгрешена политика ли става дума в случая с Перник?

- В този случай не става дума за сгрешена политика във водния сектор. И БСП да беше на власт, предполагам, че резултатът щеше да е същият, защото политиката не е променяна от 30 г. Напротив - става въпрос за неупражняван контрол и за пропуснати действия от органите, които следят нивата на язовирите, за обезпечаването на водоснабдяването.

- Но от БСП си приписаха успех за вота още преди да е внесен, точно по повод на ареста на Нено Димов.

- Ако БСП имат самочувствието да кажат, че с техния вот карат главния прокурор да прави едно или друго, нека да го кажат на главния прокурор, но не смятам, че са толкова смели.

Пък и видяхме поведението не само на главния прокурор, но и на кмета на града, когато Корнелия Нинова поиска среща с тях като един вид совалки, преди да внесе вота, и те отказаха с посланието, че ще се търси национално отговорно решение, а не партизиране на проблема.

- Има ли промяна в технологията на четвъртия вот - опитва ли БСП да отвори по-широко ветрилото за подкрепа?

- Трудно ще го направи, защото няколко месеца преди вота видяхме да прехвърчат искри между Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Винаги към края на мандата, когато наближават избори, БСП втвърдява тона към ДПС - все едно няма да управляват заедно, ако пак са в такава позиция. И обратно - спомняте си упреците на Карадайъ по отношение на партийните субсидии, който заподозря в скрита договорка БСП и ГЕРБ. В крайна сметка това са двата основни субекта, които ще подкрепят вота.

- Но от страна на ДПС има лъкатушене в позицията, те не подписаха внесения вот.

- Ако ДПС подкрепи вота, това няма да се случи с някакъв особен ентусиазъм. Доколкото усещам ситуацията, дори ако чисто математически има вероятност този вот да мине, предполагам, че част от депутатите на ДПС няма да се появят в залата.

Създава се усещането, че те не подкрепят искрено този........

© 24 Часа