Είναι έκδηλη η αμηχανία των ευρωπαϊκών χωρών μπροστά στο φαινόμενο της μετανάστευσης, καθώς καταρρέουν η μία μετά την άλλη οι εύκολες λύσεις της εξαγοράς αφρικανικών χωρών για τη συγκράτηση των αιτούντων άσυλο στην επονομαζόμενη Μαύρη Ηπειρο. Τελευταίο επεισόδιο στις αποτυχημένες αυτές απόπειρες ήταν η χθεσινή δικαστική απόρριψη της βρετανικής πρότασης για μεταφορά των μεταναστών στη Ρουάντα. Είχε προηγηθεί η υπόθεση της διάθεσης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην Τυνησία από την Ε.Ε. για την αναχαίτιση των παράτυπων μεταναστών. Μετέβησαν εκεί μετά βαΐων και κλάδων το καλοκαίρι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε και τους υποδέχθηκε ο Τυνήσιος πρόεδρος Κάις Σαϊέντ με τη φράση «η χώρα δεν θα γίνει συνοριοφύλακας της Ευρώπης». Τα όρια τέτοιων λύσεων τα γνωρίσαμε άλλωστε από πρώτο χέρι στην περίπτωση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

Σε όλη την Ευρώπη η μετανάστευση είναι το πρώτο ζήτημα στην ατζέντα της αντιπαράθεσης μεταξύ κομμάτων. Ακόμη και κεντροαριστερά κόμματα –χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Σοσιαλδημοκρατών στη Δανία αλλά εν μέρει και του SPD στη Γερμανία– σκληραίνουν τις θέσεις τους στο ζήτημα. Στην Ολλανδία οι εκλογές της επόμενης εβδομάδας θα κριθούν με βάση τις θέσεις των κομμάτων στο μεταναστευτικό και διάδοχος του Ρούτε είναι πιθανό να αναδειχθεί η κουρδικής καταγωγής Ντιλάν Γιεσιλγκιέζ, η οποία πλειοδοτεί σε αυστηρότητα έναντι των ανθυποψηφίων της.

Πριν από λίγες μέρες έπλεκε το εγκώμιο της μεταναστευτικής πολιτικής της Ελλάδας η σκληροπυρηνική λάτρης του «σχεδίου της Ρουάντα» Σουέλα Μπρέιβερμαν, πρώην υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, η οποία καρατομήθηκε από τον Ρίσι Σούνακ σε μια προσπάθεια του Συντηρητικού πρωθυπουργού για κεντρώα στροφή. Τα περισσότερα εγκώμια της Μπρέιβερμαν απέσπασε ο φράχτης του Εβρου. Η χώρα μας έχει ήδη δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και η επέκτασή του υπολογίζεται σε άλλα 100 εκατομμύρια. Οπως και στην περίπτωση των pushbacks που σταμάτησαν προσωρινά μετά την τραγωδία της Πύλου, έτσι έχει αποδειχθεί ότι η μετανάστευση δεν είναι πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με δαπανηρά και αναποτελεσματικά ημίμετρα όπως και ο φράχτης. Είναι φαινόμενο και θα συνεχίσει να γιγαντώνεται όσο η κλιματική αλλαγή, η ανέχεια και οι περιφερειακές συρράξεις οδηγούν σε εκτοπισμό πληθυσμών. Η επένδυση σε μέτρα αποτροπής και όχι στην ανάπτυξη των πληττόμενων περιοχών ή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι κοντόφθαλμη. Το θέμα δεν λύνεται, απλώς παραμένει λίγο πιο μακριά από τη μύτη μας. Κι εμείς παριστάνουμε ότι δεν υπάρχει.

QOSHE - To μεταναστευτικό και οι φράχτες - Ξενια Κουναλακη
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

To μεταναστευτικό και οι φράχτες

5 0
16.11.2023

Είναι έκδηλη η αμηχανία των ευρωπαϊκών χωρών μπροστά στο φαινόμενο της μετανάστευσης, καθώς καταρρέουν η μία μετά την άλλη οι εύκολες λύσεις της εξαγοράς αφρικανικών χωρών για τη συγκράτηση των αιτούντων άσυλο στην επονομαζόμενη Μαύρη Ηπειρο. Τελευταίο επεισόδιο στις αποτυχημένες αυτές απόπειρες ήταν η χθεσινή δικαστική απόρριψη της βρετανικής πρότασης για μεταφορά των μεταναστών στη Ρουάντα. Είχε προηγηθεί η υπόθεση της διάθεσης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην Τυνησία από την Ε.Ε. για την αναχαίτιση των παράτυπων μεταναστών. Μετέβησαν εκεί μετά βαΐων και κλάδων το καλοκαίρι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ιταλίδα........

© Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Get it on Google Play