We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Кшищоф Зануси – Майсторът

3 0 0
20.03.2019

Световноизвестният полски режисьор, сценарист и продуцент Кшищоф Зануси гостува на 23-тото издание на София Филм Фест и получи наградата на Столичната община за своя принос към изкуството. На фестивала бе представен най-новият му филм “Етер”, както и дебютният му филм “Структурата на кристала” (1969). Пред българската публика майсторът разказа за своето творчество, настоящето на киното и бъдещето на Европа.

“Киното разказва прекалено много истории – повече, отколкото можем да запомним… За сметка на това, обаче, качеството на голяма част от тези филми е на много ниско ниво”, каза в София Зануси. Той обитава елита на киното вече половин век и има ясни и ярки наблюдения върху художествения колапс на седмото изкуство в последно време.

Кшищоф Зануси е роден на 17 юни 1939 г. в полската столица Варшава. Следва физика във Варшавския университет (1955 – 1959) и философия в Ягелонския университет в Краков (1959 – 1962). През 1967 г. завършва Факултета по режисура на Висшата филмова школа в Лодз. Именно в Лодз се намира и неговата Звезда на славата.

Преподава във Висшата школа за филмово и театрално изкуство в Лодз, а също така е професор на Шльонския университет, лектор в National Film School във Великобритания, изнася лекции и в Копенхаген. Член е на Европейската филмова академия, на полския ПЕН-клуб, консултант е на Папската академия за изящни изкуства и литература. През 1990 г. е избран за председател на FERA (Европейска федерация на филмовите режисьори). Поставял е свои театрални постановки в театрите на Милано, Палермо, Бон, Краков, Бремен, Базел и др.

В момента оглавява полското филмово студио “Тор” и преподава в Силезийския........

© Труд