menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tarım ve kırsalda sosyal statü!

40 8
01.05.2024

Sevgili tarım dostları bir mühendis ve bir tarım yazarı olarak içinde bulunduğumuz yeni sezonda tarımın; ekonomi, siyasal, savunma, istihdam etkilerinin yanında dünya ya ve içinde bulunduğumuz coğrafyaya hükmetme açısından ne kadar hayati bir öneme sahip sektör olduğundan bahsetmeye devam edeceğim.

Yeni sezonda sadece çiftçiyi nelerin beklediği değil, çiftçinin ve kırsalın içinde bulunduğu sosyal statünün nasıl göründüğünü ve bu görüntünün sonucu olarak ülkemiz tarımını ve kırsalını neler bekliyor sorusunun cevabının çok önemli olduğunu düşünenlerdenim.

Tarım; gıda, ekonomik, istihdam ve savunma açısından her zaman stratejik bir silahtı ve bu anlayış ve süreç hızla devam edecek. Bundan hiçbir zaman şüphe etmeyelim. “Gıda önümüzdeki süreçte giderek insanoğlunun ihtiyacından ziyade, stratejik bir silaha dönüşecektir!” Dolaysıyla gıdası olmayan her millet her türlü operasyonu yemeye mahkûmdur! “İşin siyasal ve sosyal boyutlarına halk bir şekilde direnç gösterebiliyor ancak iş gıda ve açlık meselesine gelince hiçbir halkın direnci kalmıyor.” Bu cümlenin cevabı dolaylı olarak 31 Mart yerel seçimlerinde “mutfaktaki tencere” benzetmesiyle verildi diye düşünüyorum. TARIM ÖNEMLİDİR! GIDA GÜVENLİĞİ MECBURİYETTİR! ÜRETİM ŞARTTIR! “Ülkemiz için tarımda başarılı olmak seçenek değil mecburiyettir.”

SADECE TARIMI DEĞİL KIRSALI DA DÜŞÜNMELİYİZ!

Hükümet özellikle Tarım Bakanlığı sadece tarım destekleriyle ön plana çıkmamalıdır! Kırsalda yapılan desteklemeler de ön planda yer almalıdır. Kırsalı sadece Tarım Bakanlığı olarak değil, diğer paydaş bakanlıklarda destek vermelidir. Sonuç olarak “kırsalı ayağa kaldırmalıyız.” 2014 yılında kırsalın nüfusu yüzde 27 iken, 2022’de yüzde 22’ye düştü. Şimdilerde ise yüzde 15 seviyesinde. Bugün ki ekonomik koşullarda; “göç, kentten kırsala olmalıyken hala kırsaldan kentlere genç nüfus akışı var.” Kırsal sürekli kan kaybediyor, farkında mısınız?

Özellikle son zamanlarda herkes çocuğum okusun, masa başı iş bulsun diye kırsaldan şehre göçüyor. Çok az bir kesim eğitimini tamamladıktan sonra sevdiği için tarım sektörüne dönüş yapıyor. Bu........

© Türkgün


Get it on Google Play