menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tarım kritik başlık olarak yerini koruyor!

49 4
22.05.2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uzun zamandır merakla beklenen “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi”ni açıkladı.

Fiyat istikrarı, mali disiplin, sürdürülebilir cari açık ve yapısal dönüşüm hedeflerine ulaşabilmek ve enflasyonla mücadele sürecine yardımcı olabilmek için oluşturulan paket, kamuda tasarruf ve bütçede harcama disiplini ve kamu yatırımlarını organize etme amacı taşıyor.

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nin tarıma nasıl yansıyacağı merak ediliyor. Oysa ki kriz dönemlerinde bile alınan tasarruf tedbirlerinde “tarım” kritik başlık olarak yerini korudu. Korumaya da devam ediyor. Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı, iklim değişikliği, doğal afetler; tarım sektörü açısından sadece ziraat fakültelerinde konuşulan, seçim zamanlarında ne oluyor bu köylerde, çiftçiler kırsalda neler yapıyor diye konuşulan bir konunun ötesine taşmıştır. Tarım, uluslararası ilişkilerde, uluslararası dengelerde belirleyici bir sektör oldu. Dolaysıyla mali kriz dönemlerinde bile artık tarım sektörü stratejik bir başlık olması nedeniyle tedbirlerin dışında tutulmalıdır.

Tarım stratejik konumundan dolayı sürdürülebilirliğini koruyabilmesi ve sahip olduğu sorunları aşabilmesi noktasında disiplinler arası çalışma yaklaşımına da mecburdur. Tarımın sorunları ziraat fakültelerinin sınırlarını çoktan aşmıştır. Bu nedenle diğer disiplinlerle, diğer bilim dallarıyla, diğer meslek gruplarıyla ve tüm kurumların eşgüdümlü bir şekilde çözümlere yoğunlaşması gereklidir ve olmazsa olmazdır.

Ülkemiz tarımın sorunlarını;

Ziraat Fakülteleri çözemez!

Ziraat Mühendisleri çözemez!

Veteriner Hekimler, Gıda Mühendisleri çözemez!

Farklı alanların bir araya gelerek ülkemiz tarımını ele alması ve sorunları çözmek için farklı disiplinlerin birlikte çalışması gereklidir. Multidisipliner bir yaklaşım şarttır! Tek bir disiplinin sınırları içinde kalmak yerine farklı bakış açılarını birleştirerek daha kapsamlı bir anlayış sağlamayı hedeflemeliyiz.

Ülkemiz tarımın sorunlarını;

İşletme, ekonomi, iktisat, maliye, ziraat mühendisi, makine mühendisi, şehir planlamacısı, inşaat mühendisi, endüstri mühendisi, harita mühendisi, veteriner hekim, gıda mühendisi, kimya mühendisi, malzeme bilimi, su ürünleri mühendisi, meteoroloji mühendisi, bilişim uzmanı, iklim uzmanları vb. farklı disiplinlerin birlikte çalışarak ve sorunlara bütüncül yaklaşarak çözüme kavuşturmalıdır.

TEKNOLOJİ TRANSFERİ MUTLAKA YAPILMALIDIR

Yüksek teknoloji kullanan savunma sanayi gibi sektörlerin sahip oldukları teknolojilerin tarım sektörüne yararlı olup olmadığı, kullanılabilir olup olmadığı ve entegrasyonunun sağlanıp sağlanamayacağı tarımsal kalkınma vizyonunun bir parçası olmalıdır. Oluşturulan vizyonda; teknoloji transferi mutlaka ele alınmalıdır. Bu........

© Türkgün


Get it on Google Play