We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Nema im spasa: HNS je Titanik stranka koja opstaje samo zahvaljujući Plenkoviću

3 1 0
14.10.2019

'Mislim da je danas, posebice nakon skupo plaćene neodlučnosti premijera... svima jasno zašto smo ovu Vladu nazvali Titanic Vladom...'. Pisao je tako u travnju 2017. dok je Hrvatska podrhtavala od urušavanja koncerna Agrokor, uz Ivana Pernara najagilniji oporbeni političar u zemlji. I najžešći kritičar Vlade premijera Andreja Plenkovića i vladajuće koalicije HDZ-a i omraženog mu Mosta nezavisnih lista.

Bio je to predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak koji se nakon sve očitijeg nesnalaženja Davora Bernardića na čelu najjače oporbene stranke SDP-a počeo nametati kao potencijalni vođa u to doba ošamućene oporbe. Uostalom, HNS je zahvaljujući koaliciji s SDP-om na parlamentarnim izborima 2016. ponovno osigurao pristojan broj zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru te je upornim kritikama na račun nove Vlade kojoj će u svibnju njezin aktualni potpredsjednik i ministar financija Zdravko Marić jedva izbjeći izglasavanje nepovjerenja, djelovao kao porukama solidna oporba. No, bio je to samo privid.

komentar boška picule

komentar boška picule

komentar boška picule

HNS se samo nekoliko tjedana nakon Vrdoljakove opetovane usporedbe Plenkovićeve Vlade s Titanicom odlučio za politički salto mortale i sklopio koaliciju s HDZ-om. Stranka se doslovce 'sauchizirala' imajući u vidu da je Zdravka Marića i de facto cijelu Vladu prethodno spasio bivši SDP-ovac Tomislav Saucha. I dok je bivši predstojnik ureda premijera Zorana Milanovića optužen za lažiranje putnih naloga svojim saborskim glasom spriječio Marićev odlazak iz Vlade, HNS je ubrzo spriječio da cijela ta Vlada doživi sudbinu Titanica unatoč vlastitim usporedbama Plenkovićeva kabineta s najpoznatijom pomorskom katastrofom u povijesti. Malo je tko u hrvatskoj........

© tportal