We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kmečavci

3 0 0
21.12.2020

Ako ste mislili da je svijet u specifičnoj situaciji zbog toga što svi skupa jedva čekamo kraj 2020. na nekoj simboličkoj razini, onda samo trebate upitati nekog prijatelja hajdukovca za savjet. Jer nema populacije koja je sklona brže ritualno paliti kalendare, u nadi da će godina koja dolazi biti ona u kojoj će se nešto za njihov klub konačno pomaknuti s mrtve točke.

Za usporedbu, prošlu su kalendarsku godinu hajdukovci zatvorili minimalnom pobjedom nad Istrom, koja svejedno nije spasila posao Damiru Buriću. Hajduk su na katu u 2019. vodila dvojica predsjednika, Jasmin Huljaj i Marin Brbić, dok su za momčad brinula dvojica glavnih trenera — Siniša Oreščanin i Burić — kao i dva (i pol) sportska direktora, ako nakon smjene Saše Bjelanovića računamo da su tu funkciju taman negdje u ovo doba preuzeli Ivan Kepčija i Mario Stanić kao savjetnik. Momčad je u kalendarskoj 2019. ubilježila 22 pobjede u 37 susreta, sa 74 osvojena boda je i dalje gledala daleko iza Dinama (94), ali je imala i ugodnih 6 nad Rijekom i čak 13 nad Osijekom i Goricom.

I sada, godinu dana kasnije, nakon što su se čaše dignule visoko za bolju 2020., čovjek pomisli da bi bilo bolje da ih se jednostavno prolilo po podu i otišlo kući.

Hajduk su na katu u 2019. vodila opet dvojica predsjednika — Brbić te Lukša Jakobušić, njegov dojučerašnji dopredsjednik — dok je pitanje sportskog direktora čudom ostalo na istoj razini samo zato što Jakobušić nije pronašao novo rješenje za tu poziciju nakon smjene dvojca Kepčija-Stanić još na samom početku studenog. Zato se sve nadoknadilo s klupom; Boro Primorac je treći trener koji vodi Hajduk ove kalendarske godine, u kojoj je momčad zabilježila 13 pobjeda i 14 poraza u 30 utakmica. S 42 sakupljena boda u 2020. našli su se hajdukovci na -4 od Gorice i -7 od Lokomotive. O vodećem trojcu nema smisla ni počinjati; za Rijekom Hajduk kaska osam bodova, za Osijekom čak 20, a za Dinamom 24.

Davanje legitimiteta terminu “kmečavci” znak je da Lukša Jakobušić nema pojma u kojoj je klub poziciji sve ove godine, kao ni natruhe ideje o povijesti te borbe

I jasno da su navijači umorni, ojađeni, razočarani i naviknuti na ‘batine’ toliko da im se najčešće o svemu tome više ne da ni razmišljati, a kamoli nuditi rješenje. Na splitskim ulicama je spomen Hajduka postao tabu-tema, ona koja se prešutno izbjegava naprosto zato jer se o njoj više nema baš ništa smisleno za kazati. Nema više ni raspravljanja, ni natezanja, ni povišenih tonova sa zidića: Hajduk pomiče standarde u lutanju, besmislenim i naglim odlukama i kratkoročnim potezima koji su često kontradiktorni. Zaboga, momčadi su na........

© Telegram


Get it on Google Play