We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Već danas se vidi ideja, rad i rukopis Nike Kovača. Već danas Monaco igra jako dobar nogomet

4 0 0
07.02.2021

U neko drugo vrijeme u kojem nismo poznavali tu odvratnu riječ covid, ulice Monte Carla prošle srijede bile bi preplavljene motociklima. Stazom legendarne utrke Formule 1 kružile bi i bučile tisuće njih koji bi satima živcirali bogate snobove skupljene sa svih strana svijeta i navikle na mirno i ekstravagantno toćanje u vlastitom i tuđem luksuzu.

I tako uglavnom i bude. Osim onaj jedan tjedan kad grad obuzme putujući cirkus Formule 1 i onaj jedan dan kad grad okupiraju nogometni rivali iz 20 kilometara udaljene Nice.

Derbi Azurne obale već desetljećima benevolentne Monegaske spaja sa strastvenim susjedima. I istovremeno od njih dijeli. Kako Nicine žitelje veći dio godine živcira taj monegaški groteskni luksuz i snobizam, odlučili su da će barem jedan dan u godini oni živcirati njih. Pa motorima zakrče tijesne ulice Monte Carla, a bubnjevima i glasnicama napuče i prisvoje stadion Louisa II.

Derbi je to, itekako, iako (uglavnom) nema razbijenih glava i policijskih blokada. Ali ovi iz Nice više vole dobiti ove iz Monte Carla nego išta drugo, a ni ovima iz Monte Carla nije baš svejedno. “Iz poštovanja prema regiji, ponizite ih!”, vrištalo je s transparenta na posljednjem treningu prošlog utorka u Nici.

Kovač je u malo vremena uspio selektirati, filtrirati i nadopuniti svlačionicu i posložiti mehanizme igre koji su dali rezultat prije nego što se očekivalo

A da nije baš riječ o bilo kakvoj utakmici svjedoči i činjenica da su svoja udobna mjesta u predsjedničkoj loži zauzeli i princ Albert II i predsjednik Dmitrij Ribolovljev. Koji su na kraju večeri s oduševljenjem pozdravljali šestu pobjedu u nizu u 100. prvenstvenom derbiju za četvrto mjesto s osam bodova prednosti pred pratnjom. Nakon dvije godine muke, tumaranja i borbe za goli život — kako je to Monaco odjednom proigrao?

Niko Kovač bio je drugi izbor novoustoličenog sportskog direktora Paula Mitchella. Čim ga je njegov pajdaš Mauricio Pochettino odbio vrebajući neke druge klupe, a vjerojatno i nevoljan počinjati posao na gradilištu praktično od nule, Mitchell je nazvao Kovača i ponudio mu motiku, lopatu i metlu kojima će zajedno krenuti u radne akcije.

Monaco je odavno poznat kao klub koji stvara mlade igrače i bogato ih ‘udaje’. Samo u zadnjih pet godina zaradio je više od pola milijarde eura transferirajući Jamesa Rodrígueza u Real Madrid, Antonyja Martiala u Manchester United, Benjamina Mendyja i Bernarda Silvu u Manchester City, Kyliana Mbappéa u PSG, Thomasa Lemara u Atlético Madrid, Fabinha u Liverpool, Yourija........

© Telegram


Get it on Google Play