menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Tan Oral çiziyor...

17 11
10.01.2026

Diğer

10 Ocak 2026

Türkiye'nin önde gelen karikatüristlerinden Tan Oral, çizgileriyle gündemi yorumluyor

Türkiye'nin önde gelen karikatüristlerinden Tan Oral, çizgileriyle gündemi yorumluyor

Türkiye'nin önde gelen karikatüristlerinden Tan Oral, çizgileriyle gündemi yorumluyor

10 Ocak 2026

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump

Başkanlık koltuğuna oturduğu günden bu yana nereye çarpacağı belli olmayan serseri bir mayın gibi tüm Dünya’yı terörize eden Trump, bu kez 7 Ocak’ta imzaladığı, "Anayasa'nın ve Amerikan yasalarının bana verdiği yetkiye dayanarak" diye başlayan bir başkanlık muhtırasıyla, ülkesini 66 uluslararası kuruluş üyeliğinden çıkardı. Bu örgütlerin 31’i BM çatısı altında, 35’i ise BM sistemi dışında faaliyet gösteriyor. Başkan Trump hatırlanacağı gibi, göreve geldiği 21 ocak 2025 tarihinde imzaladığı bir kararla, Dışişleri Bakanı’ndan, ABD’nin uluslararası kuruluşlara üyeliği hakkında bir çalışma yapmasını talep etmiş ve bu çalışma neticelene kadar ABD’nin uluslararası kuruluşların bütçelerine yaptığı katkı paylarının ödemesini durdurmuştu. Bu çerçevede ABD, geçtiğimiz yıl içerisinde BM Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), Filistin İçin BM Yardım ve Refah Ajansı (UNRWA), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), BM İnsan Hakları Komisyonu gibi önde gelen bir dizi uluslararası kuruştan çekilmiş, İklim değişikliğine ilişkin olarak Paris Sözleşmesi'nden de çekilme sürecini başlatmıştı.

ABD’nin 7 Ocak’ta çekildiğini açıkladığı uluslararası örgütlerin bir çoğunun ortak özelliği; "Uluslararası Hukuk Komisyonu", son bir yıldır danışma kurulu başkanlığını yürüttüğüm "Uluslararası Kalkınma Hukuku Örgütü", "Uluslararası Hukukun Üstünlüğü ve Adalet Enstitüsü", " Ceza Mahkemelerinden Arta kalan Uluslararası Mekanizmalar" gibi adında "hukuk" sözcüğü geçmesi; ya da "Demokrasi ve Seçim Enstitüsü", "Venedik Komisyonu", "BM Demokrasi Fonu" gibi demokrasi alanında faaliyet göstermeleri.

Trump’ın bu örgütlerin çalışmalarıyla ilgili en ufak bir bilgisi olduğunu sanmıyorum. Belli ki hukuk ve demokrasi laflarını duymak bile istemiyor. Hayatının hatırı sayılı bir bölümünü mahkemelerde veya hakkında açılan soruşturmalarla boğuşarak geçirmiş birisinin hukuktan hazzetmemesi gayet doğal.

7 Ocak tarihli muhtıranın son maddesinde Dışişleri Bakanı’nın ABD’nin uluslararası kuruluşlara üyeliğiyle ilgili çalışmaya devam ettiği kaydediliyor. Yakında yeni bir furya gelirse veya ABD esasen kurucu anlaşmasını paramparça ettiği Birleşmiş Milletler’den hepten çekildiğini açıklarsa şaşırtıcı olmayacak.

Yalakalıkta sınır tanımayan ve her........

© T24