Demirtaş’ın söyledikleri
Diğer
03 Kasım 2025
Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş
Şu sıralarda kamuoyunun ilgisini çeken birkaç önemli olay ya da gelişmeden biri (bence en önemlilerinden biri) Kürt sorunu üzerinden başlayan süreç! Demirtaş bunun üstüne konuşuyor ve söylenmemiş şeyler söylüyor.
Bunların (Demirtaş’ın belirttiği gibi) şimdiye kadar söylenmemiş olması şaşırtıcı. Bunlar söylenmediği için, yani bu sorun üzerine yapılagelmiş bir yığın tartışma içinde bunlar kale alınmadığı için, sorunun bir türlü çözülmemesi ise, şaşırtıcı değil.
Selahattin Demirtaş meramını anlatmak üzere yeni bir kavrama başvuruyor:
“Kardeşlik hukuku” diyor. Nedir bu? Nasıl, nerede işler?
Önümüzdeki sorun, son analizde, iki halkın bir arada yaşaması, hayatı, güçlükleri ve nimetleri ile paylaşmayı öğrenerek yaşamak. Kolay bir iş mi bu? Değil. İmkansız mı? O da değil. Başaranlar var.
Belçika’da Valon ve Flaman halkların ayrılmak üzere savaşa tutuştuklarını düşünebilir misiniz? Yani demek istediğim, “birlikte yaşamak” kontratla yapılacak bir şey değildir.
Peki, niye gerekli olabiliyor, sık sık oluyor? Çünkü “ulus” kavramı ve pratiği dünya tarihinin görece yeni buluşları ve değerleri. Geçmiş, “çok-uluslu” İmparatorluklarla dolu.
Böyle bir yapı içinde olay çıkmadan yaşayabilen topluluklar yeni çağda boğaz boğaza........





















Toi Staff
Penny S. Tee
Sabine Sterk
Gideon Levy
John Nosta
Mark Travers Ph.d
Gilles Touboul
Daniel Orenstein