Kun tasavallan presidentti vaihtuu maaliskuun alussa, muutokseen liittyy paljon symboliikkaa. Sauli Niinistö on viimeinen suurten ikäluokkien edustaja valtakunnan huipulla. Hänen seuraajansa Alexander Stubb taas kuuluu sukupolveen, joka on hankkinut koulutuksensa maailmalta ja tehnyt uransa keskellä Suomen länsi-integraatiota.

Presidentti ei ole vain edustuksellinen hahmo vaan myös poliittinen toimija, toki puolueiden yläpuolella. Asema kokoavana voimana täytyy hankkia arkisella työllä, eikä Suomen vaalijärjestelmä automaattisesti tue sitä.

Ensimmäisellä kierroksella lähes kolme neljästä antoi äänensä jollekin muulle ehdokkaalle kuin vaalien lopulliselle voittajalle ja toisellakin kierroksella lähes joka toinen. Lukujen taustalta voi tunnistaa hallituksen ja opposition varjot.

Stubb oli kokoomuksen ehdokas, mutta nyt hänen täytyy vakuuttaa myös ne, jotka eivät häntä äänestäneet. Alku vaikuttaa lupaavalta. Tehtävää helpottaa se, että Stubb on viime vuodet ollut poissa päivänpolitiikasta.

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään tästä.

QOSHE - Presidentin toimeksiantaja on koko kansa, ei jokin prosenttiosuus siitä – asema täytyy hankkia työllä - Pääkirjoitus
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Presidentin toimeksiantaja on koko kansa, ei jokin prosenttiosuus siitä – asema täytyy hankkia työllä

7 0
15.02.2024

Kun tasavallan presidentti vaihtuu maaliskuun alussa, muutokseen liittyy paljon symboliikkaa. Sauli Niinistö on viimeinen suurten ikäluokkien edustaja valtakunnan huipulla. Hänen seuraajansa Alexander Stubb taas kuuluu sukupolveen, joka on hankkinut koulutuksensa........

© Suomen Kuvalehti

Get it on Google Play