Laukausten ja lakkojen synkistämissä tunnelmissa tuskin kukaan jaksaa innostua sellaisesta teemasta kuin vienninedistäminen. Minun on vähän pakko, sillä se on osa työtäni. Ja on sillä kyllä vaikutusta muidenkin työhön ja siihen, onko töitä ylipäätään. Vientimme arvo on nimittäin laskussa. Eikä se tiedä hyvää Suomelle.

Aloittaessani suurlähettiläänä Moskovassa syyskuussa 2016 kävin esittäytymiskäynneillä keskeisten kumppanimaiden kollegoiden luona. Tämä on osa diplomatian tapakulttuuria, mutta tapaamisissa sai myös hyödyllistä vertailupohjaa ja vinkkejä siitä, miten ­asioita kannatti hoitaa. Yksi ensimmäisistä tavattavista oli Tanskan suurlähettiläs Thomas Winkler.

Kysyin häneltä, miten Tanska oli järjestänyt taloussuhteidensa edistämisen Venäjällä. Vastauksen yksinkertaisuus yllätti. Hänellä asiaa hoiti yksi tiimi, joka oli järjestetty toimialoittain. Jokaista tärkeää toimialaa hoiti tanskalainen asiantuntija tukenaan venäläinen asiantuntija. Tanskalainen tunsi maansa yritykset, venäläinen taas kohdemarkkinan.

Tanskalaisten työntekijöiden tausta oli teollisuudessa ja elinkeinoelämässä. He palvelivat määräaikaisissa diplomaattiviroissa suurlähetystön organisaatiossa.

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään tästä.

QOSHE - Suomen vienti ei vedä, ja siksi rakenteet on pantava uusiksi - Näkökulma
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Suomen vienti ei vedä, ja siksi rakenteet on pantava uusiksi

12 1
09.04.2024

Laukausten ja lakkojen synkistämissä tunnelmissa tuskin kukaan jaksaa innostua sellaisesta teemasta kuin vienninedistäminen. Minun on vähän pakko, sillä se on osa työtäni. Ja on sillä kyllä vaikutusta muidenkin työhön ja siihen, onko töitä ylipäätään. Vientimme arvo on nimittäin laskussa. Eikä se tiedä hyvää........

© Suomen Kuvalehti


Get it on Google Play