We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Damir Šarac: Poteštat minja zastave, bavi se nebitnim stvarima, a tuš na krvavim Ovčicama ne radi

5 0 0
24.06.2021

Friški poteštat Ivica Puljak "za zagrijavanje" je donio tridesetak odluka, a među njima i prvu, jako začudnu. Ne odluku, nego izmjenu. O zastavi. Kakve sad veze ima zastava s ičim u gradu prepunom problema, pitat ćete se.

Ta njegova prva od svih izmjena kaže kako se na Pjaci, na štandarcu pred Starom vijećnicom odsada mogu vijoriti i sve ostale zastave, a ne samo gradska. Podsjetimo, bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara također se bavio zastavama. On je, za razliku od Puljka, donio odluku da se na štandarcu kod Stare vijećnice na Pjaci ne može vješati niti jedna druga zastava osim gradske, splitske. I državne, što, koliko pamtim, nije bio slučaj. Pamtim i kako mi je tada bilo krivo zbog gradonačelnikova stava. Naime, na tom istom štandarcu kroz poklade se vješala krnjevalska zastava. Simbolika. Maškare preuzimaju grad, poteštat im daje ključ grada, a onda bi se kroz to kratko razdoblje izvjesio i barjak maškarane vlasti. Ta je simbolika bila to snažnija što su maškare kroz to razdoblje "useljavale" u Staru vijećnicu, povijesnu gradsku upravu. Zgodno, jel tako.

No, maškare i sve ostale udruge dobile su priliku svoje zastave isticati na jarbol na Matejuški, što je bilo kompromisno rješenje koje su svi prihvatili.

Razumljivo je bilo rješenje Krstulovića Opare: gradska zastava ionako ne visi nigdje po gradskom središtu, a Pjaca je stoljećima bila........

© Slobodna Dalmacija


Get it on Google Play