We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Rekvijem za pravdu

3 3 0
25.07.2019
Foto: Predrag Trokicić

Pustimo sad Vučićeva blebetanja o suzama – naravno, „srpskim“ – bez roditelja (takozvane suze-siročad). Ali to što on već sad zna da Ramusha Haradinaja neće osuditi Sud u Hagu (Specijalni sud za Kosovo), nešto je sasvim drugo. Zacvileo je Vučić kako nema pravde za Srbe. Umesto tog otužnog cvileža, umesno bi bilo zapitati se šta se zaista događa sa pravdom, makar i tranzicionom, ako se na nju pogleda iz ugla ovog, zasada trećeg pokušaja da se sudi donedavnom predsedniku vlade Kosova.

Dva puta je Haradinaj izlazio pred Sud u Hagu (istina, pred jedan drugi sud: Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju), prvo 2008. godine, pa onda i 2010, i oba puta, 2008. odnosno 2012, bile su odbijene kao neosnovane sve optužbe protiv njega. Zašto je Haradinaj sada ponovo kao osumnjičeni pozvan u Hag, ako se ne može goniti za krivična dela za koja je prethodno bio oslobođen od odgovornosti. On je u Hag kao osumnjičeni mogao otputovati samo zbog zločina za koje mu se ranije nije sudilo.

Specijalni sud za Kosovo ustanovljen je 2015. godine. Kao deo sudskog sistema Kosova, to je svojevrsni hibridni sud izmešten sa Kosova u Hag. O tome smo već govorili: samo osnivanje tog suda potvrda je nezavisnosti Kosova od........

© Peščanik