We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Еврозоната на здрача

3 0 13
17.02.2020

Улисани в зрелищния лов на олигарси, сякаш зарязахме нейде из сенките на гражданското си внимание една тема, доста по-важна, доста по-съдбоносна, като се замислиш - старата, но неувяхваща тема за влизането на България в еврозоната или, както още я наричат - Клуба на богатите. Каква ще е паричната ни система, какво ще произлезе от промените в нея за неопределено дълъг в бъдещето период, мисля си, е по-важно от съдбата на този или онзи олигарх. Съдбата на олигарсите може да е сензационна, но не е толкова важна, защото парите са си пари и ако не са на едно, то ще са на друго място, докато движенията около валутния борд и еврозоната могат да ги накарат да изчезнат въобще.

След като Стив Ханке дойде специално да се изкаже по въпроса, у лаиците, се загнезди подозрението, че наистина става дума за интрига, граничеща с това, което вече се чу от няколко места - въпросът за членството ни в еврозоната, освен финансов, е и политически и вероятно има отношение към зоните на влияние на великите сили и в коя от тях ще попаднем през следващия исторически период.

Като казвам "лаиците", имам предвид, че вероятно повече от 95% от българите нямат представа от проблематиката и от онази херметична сфера на познанието, която се занимава с нея. Специалистите, които създават впечатление, че са наясно, се броят на пръсти. Но въпреки това обществото трябва да си изгради някакво мнение, да излезе с някакво становище. Не може да остави изцяло решението в ръцете на властта, защото, за жалост, за властта са налице две тежки подозрения: че е некомпетентна и че е злонамерена (не дай, Боже, и двете заедно!). Просто подозрения, но пак вгорчават манджата.

Какво искаме ние, простите граждани - да влизаме или да не влизаме в еврозоната. Понеже не можем сами да решим поради окаяното си ниво на компетентност, нека чуем специалистите или поне онези, които минават за специалисти, защото ние сами не можем да определим кой е специалист и кой не по абсолютно същите причини. Те обаче очаквано са се разделили на два лагера и застъпват абсолютно противоположни мнения.........

© news.bg