KUR’AN HZ. İSA’NIN DOĞUMU VE ÖLÜMÜNE DAİR NE DİYOR?
Doğum zamanı ve ölümü ile ilgili olarak Hz. İsa kadar tartışılan bir başka peygamber var mıdır? Sorusunu sormak, sanırım yanlış olmayacaktır. Zira Hz. İsa’nın doğumu ile ilgili olarak Hristiyanlık aleminde; Noel kutlaması ve onun ölüp ölmediği konularında ise ülkemizde yapılan tartışmalar, bunun bir göstergesidir. Nitekim Noel’i, Protestan ve Katoliklerin 25 Aralık’ta, Ortodoksların ise 6 Ocak’ta kutladıkları biliniyor. Ülkemizde ise yılbaşı münasebetiyle Noel, bir şekilde gündeme geliyor ve Müslümanların yılbaşını kutlamaları, farklı açılardan ele alınarak bu kutlamaların doğru olup olmadığı tartışma konusu yapılıyor.
Bilindiği gibi insanların elde ettikleri bilgilerin iki ana kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan biri, beşerî, diğeri de ilâhî kaynaklardır. Yahudiler için Tevrat, Hristiyanlar için İncil ve Müslümanlar için de Kur’an, ilâhî bilgilerin ana kaynağıdır. İman objesi oldukları için de her ilâhî bilgi, mutlak doğruyu; buna karşılık her beşerî bilgide de izafî doğruyu ifade eder, en azından bu inanca sahip insanlar için bu böyledir. Nitekim her Müslüman, Kur’an’ın temel misyonu gereği, Tevrat ve İncil’de yer alan bilgilerin doğru olanlarını tasdik, yanlış olanlarını da tekzip veya tashih ettiğine, dolayısıyla da Hz. İsa ile ilgili İncil’de ve Hristiyanlık düşüncesinde yer alan bilgileri de tekzip veya tashih ettiğine inanır.
Buna göre Kur’an’da Hz. İsa’nın doğumu ile ilgili bazı bilgiler yer alsa da, doğum tarihi ve zamanı ile ilgili, delaleti kat’î bir bilginin bulunmadığı görülmektedir. Bununla birlikte doğum zamanına işaret ettiğini/edebileceğini düşündüğümüz bir bilginin de Kur’an’da yer aldığı da bilinmektedir. Bu bilgi de “Şimdi hurma ağacını kendine doğru silkele, üstüne taze hurma dökülsün.” [1]ayeti ile ilgilidir. Bu ayet, öncesi ve sonrasındaki ayetler ile birlikte ele alındığında Hz. Meryem’in, doğum sancısı başlayınca bir hurma ağacının dibine gittiğini ve orada “keşke ölseydim de unutulsaydım”, diyerek pişmanlığını ifade ettiğini, bunun üzerine bir sesin, ona üzülmemesini, hurma ağacını silkelemesini ve düşen hurmalardan yemesini öğütlediğini anlatır.[2]
Kısaca bu konuda Kur’an ne diyor? Sorunun cevabı, budur. Ancak verilen bu bilgiden Hz. İsa’nın, doğum zamanını, gün olarak tahmin etmek imkansız olsa da, mevsim veya dönem olarak tahmin etmek de zor değildir. Şöyle ki, Hz. İsa, Kudüs’te dünya geldiğine göre, Hz. Meryem’in silkeleyip yediği hurmaların da Kudüs civarında yetişen hurma ağaçlarına ait olması gerekiyor. Buradan hareketle sallandığında hurma ağacı, ne zaman meyvesini döküyorsa, bundan da Hz. İsa’nın dünyaya geldiği zamanı tahmin etmek, mümkün gözüküyor. Dolayısıyla Kudüs ve civarında yetişen hurmaların olgunlaşma zamanına dair elde edeceğimiz bir bilgi, bize Hz. İsa’nın, yaklaşık doğum zamanını da göstermiş oluyor.
İnternet sitelerinde yer alan bilgiye göre “Kudüs hurmasının hasat zamanı geleneksel olarak Ağustos ve Eylül aylarına denk gelmektedir. Bu dönemde Kudüs hurmaları yetişip olgunlaşmaya başlar ve toplanmaya hazır hale gelir ve bu dönemde taze ve en lezzetli hallerini almış olurlar.”[3] Bu bilgiye göre Hz. İsa’nın doğum zamanını gün olarak değil de ay olarak bir tahminde bulunmak, en azından bu konuda bazı tefsirlerde yer alan yorumlar kadar, spekülatif olmayacaktır. Çünkü bu konuda yapılan yorumlar, bir zandan ibarettir ve Kur’an’ın ifadesiyle zanlar, hakikati yansıtmamaktadır[4]. Kur’an, ayrıca bizden........
© Mir'at Haber
visit website