menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kuran-ı Kerim’de Müminlerin Vasıfları- 3

16 0
30.11.2025

Konumuzun bu haftaki bölümünde; “müminlerin devamlı olarak Allahü Teâlâ’yı zikrettikleri” hakikatini, inceleyip hatırlatmaya çalışacağız inşaallahü teâlâ:

3- Müminler devamlı olarak Allahü Teâlâyı zikrederler: Birşeyi anmak ve hatırlamak mânâsındaki “zikir” kelimesi; “kişinin; Allahü Teâlâyı anıp hatırında tutarak gafletten kurtulması, demektir. Yani zikir, gafletin zıttıdır. Çünkü zikir, hatırda tutmak iken, gaflet unutmaktır. Zikir, dil veya kalb ya da her ikisiyle beraber yapılır. Bu da, unutulan bir şeyi hatırlama ya da hatırda olanı hatırda tutma şeklinde tecelli eder.

Evliyaullah hazeratı, Allahü Teâlâ’yı genellikle şu mübarek kelimelerle zikredip anarlar: Tesbîh (sübhânallâh.) Hamd (elhamdü lillâh.) Tehlil (lâ ilâhe illellâh.) Tekbir (Allâhü ekber.) Havkale (Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh.)

İslam âlimlerine göre zikirden maksat; Rabbimizin azametini, kudretini ve ihsanını düşünerek kalbi uyanık tutmaktır. Kısacası Rabbimizin yüce isim ve sıfatlarını yüksek bir şuurla hatırlamak ve hatırda tutmaktır.

Tasavvuf erbabına göre; zikir, Allahü Teâlâ’ya olan aşırı sevgi ve muhabbetin ya da korku ve haşyetin etkisiyle gaflet meydanından müşâhede fezasına çıkmaktır. Bunu gerçekleştirebilen insan, Allahü Teâlâ ile ünsiyet peyda eder ve mâsivâdan uzaklaşır.

Yine derler ki; zikir, Allahü Teâlâ’nın seni........

© Milat