Tarık Çelenk ile Sağduyu (86): Nusret Polat ile söyleşi I Rönesans’ın oluşumunu etkileyen 3 ana damar ve kültürlerin etkisi
Sağduyu’nun yeni bölümünde Tarık Çelenk’in konuğu sosyolog Nusret Polat, Rönesans’ın oluşumunu etkileyen 3 ana damarı, İslam ve Bizans gibi farklı medeniyetlerin etkisini ve dini yapılar içindeki dönüşümleri değerlendirdi.
Sanat tarihçisi ve sosyolog Nusret Polat, Türkiye’de Rönesans algısının daha çok aydınlanma üzerinden kurulduğunu, 18. yüzyılın materyalist devrimi gibi anlaşıldığını belirtti:
“Türkiye’deki algı daha çok aydınlanma üzerinden kuruluyor ve Rönesans’ı aydınlanmanın bir parçası gibi yani 18. yüzyıl işte Fransa aydınlanması. Daha materyalist bir damar var orada. Bu daha çok modern bilimin egemenliği, mekanik bir evren tasarımı falan. Daha sonra 17. yüzyıl Kepler ve Newton gibi bilim adamlarıyla ortaya çıkıyor. Şimdi bazı tarihçiler Rönesans’ı daha da geri çekiyorlar ve geç ortaçağ, 1200’le 1600 arası gibi uzunca bir dönem.”
Nusret Polat Rönesans’ı etkileyen damarları anlattı, paganizmin, Yunan dünyasının, İslam, Bizans ve Latin kültürlerinin etkilerinden bahsetti:........© Medyascope





















Toi Staff
Sabine Sterk
Penny S. Tee
Gideon Levy
Waka Ikeda
Grant Arthur Gochin
Rachel Marsden