menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İran’da rejim karşıtı protestolar 13. gününde: Telefon ve internet hatları kesildi

15 1
09.01.2026

Riyalin tarihi değer kaybının ardından başlayan protestolar İran geneline yayıldı. Başkent Tahran, Mazandaran ve Golestan’dan gelen videolarda protestocular rejim karşıtı sloganlar attı. Eylemlerin şiddetlenerek sürmesi üzerine Tahran yönetimi ülkede internete erişimi kısıtladı.

İran’da para birimi riyalin rekor düzeyde değer kaybetmesinin ardından 28 Aralık’ta Tahran Kapalı Çarşı esnafının başlattığı protestolar 13. gününde ülke geneline yayıldı.

Başkent Tahran başta olmak üzere onlarca kentte binlerce kişi sokaklara çıkarken, gösteriler yalnızca ekonomik taleplerle sınırlı kalmadı. Rejim karşıtı ve monarşi yanlısı sloganlar da öne çıktı. İran yönetimi protestolara interneti tamamen keserek yanıt verirken, ABD Başkanı Donald Trump’tan sert açıklamalar geldi.

BBC Farsça tarafından izlenen ve BBC Verify tarafından doğrulanan görüntülerde, Tahran, Mazandaran, Golestan ve Lorestan gibi farklı bölgelerde protestocuların “Yaşasın Kral” sloganları attığı görülüyor. Göstericiler, 1979 İslam Devrimi öncesinde kullanılan aslan ve güneş figürlü eski İran bayraklarını taşıyor.

Batıdaki Lorestan eyaletinde çekilen görüntülerde, kalabalıkların Pehlevi hanedanına açık destek verdiği dikkat çekerken, başkent Tahran ve Meşhed’de de benzer sloganlar atılıyor. Gösteriler sırasında bazı noktalarda güvenlik kameralarının söküldüğü, rejime yakın isimlerin heykellerinin devrildiği ve yolların trafiğe kapatıldığı da doğrulanan videolara yansıyor.

İran’ın devrik Şahı Muhammed Rıza Pehlevi’nin oğlu Rıza Pehlevi, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarla protestolara açık destek verdi.

Pehlevi, “Milyonlarca İranlı bu gece özgürlük istedi. Rejim ise tüm iletişimi keserek yanıt verdi. İnterneti kestiler” ifadelerini kullandı.

Pehlevi ayrıca, “Kalabalık toplanmalar güçlerin geri çekilmesine neden olacak. Bu nedenle aynı saatlerde bir araya gelmek ve yayılmayı sürdürmek önemli” diyerek eylemlerin devam edeceğini duyurdu.

Sokaktaki eylemciler arasında Pehlevi’ye mesafeli........

© Medyascope