menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Buradan geri dönmek ileri gitmekten daha zor

48 0
21.08.2026

Terörsüz Türkiye” süreci MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim 2024’te TBMM’de yaptığı tarihi konuşmayla mı başladı?

Ezber bozan bir çıkıştı Bahçeli’ninki. Hiç kimsenin beklemediği sözler söylüyordu.

“Terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM’de DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayeti gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin önü de açılsın.”

Rivayet olsa uydurma dersin. Görünen gerçeklikle uyuşmuyor dersin. Devlet Bey öyle bir şey söylemez dersin. Ama rivayet değil. Hepimiz kulaklarımızla işittik.

O gün bir milattır. Sürecin aşikâr olduğu gündür. Fakat böyle bir konuşmanın muhakkak ma kabli vardır.

Ma kabline dair bu sütunda bir şeyler yazmıştım. Tarihine baktım, 8 Ağustos 2022. Yani Devlet Bey’in tarihi konuşmasından yaklaşık iki sene önce.

“Açık kaynaklarda Türkiye’nin Sesi Partisi lideri Ayhan Bilgen’in “Ak Parti’nin Kürt sorununa ilişkin Öcalan’ın dahil edileceği ve MHP’nin de ikna edilmeye çalışıldığı yeni bir çözüm süreci başlatabileceğine” dair sözleri yer alıyor.”

“Eğer gerçekse, muhtemelen bu HDP tabanının seçimdeki tercihlerini etkileme gayesini gözeten bir çaba.”

“MHP’nin böyle bir sürece nasıl ikna edileceğini benim bilmem mümkün değil.”

O zaman yeni bir çözüm sürecinin yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP’nin oylarını etkilemeye matuf bir hamle olabileceğini düşünmüştüm. Küçük düşünmüşüm.

Yine o günlerde rahmetli Sırrı Süreyya Önder’e böyle bir teşebbüsün olup olmadığını sormuştum.

Önder, AB’nin umut hakkı konusunda bazı kararları olduğunu buna........

© Karar