Konut satılıyor da ne oluyor?
Kasım ayı konut satış verileri açıklandı. Ülkemizde son 1 ayda 141 bin konut satılmış. Yılın 11 ayında ise 1 milyon 434 bin konut satışı gerçekleşmiş. 11 ayda satılan konutların ise 444 bini ilk el satış olarak gerçekleşmiş.
Ülkemizde ortalama hane halkı sayısı 3,1 kişi olduğuna göre sanırsınız ki 1 milyon 375 bin kişi başını sokacak bir ev bulmuş.
Hatta size şöyle bir veri söyleyeyim: 2014-2025 yıllarında 16 milyon 544 bin konut satışı yapılmış. Hadi diyelim bunlar el değiştirme şeklinde oluyor. Ama 2014 yılından bu yana 6 milyon 294 bin yeni konut satışı ilk elden gerçekleşmiş.
Ne beklersiniz? Bu yeni konutları ihtiyaç sahipleri almış olsun. Böyle olsaydı 6 milyon 294 bin yeni hane konut sahibi olacaktı.
Öyle olmadı işte.
Ülkemizde konutları ihtiyaç sahipleri almadı, rantçılar aldı.
Ne olduğunu söyleyeyim: 2013-2024 döneminde ülkemizde 7 milyon 0,35 binin üzerinden yeni hane kuruldu. Bu yeni hanelerin yaklaşık olarak yarısı (3 milyon 432 bini) kiracı durumunda.
Ülkemiz genelinde kiracılık oranı ........





















Toi Staff
Sabine Sterk
Penny S. Tee
Gideon Levy
Waka Ikeda
Grant Arthur Gochin
Tarik Cyril Amar