We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Treba se doista zapitati je li Domovinski rat završio

3 0 0
17.10.2019

Prije nekoliko godina posjetio sam njemački grad Karlsruhe. Povod je bio obilazak jedne velike ugljenske termoelektrane, a grupu hrvatskih novinara kroz pogon je vodio predstavnik velike američke korporacije GE, čija su tehnološka rješenja ugrađena u taj objekt. Taj inženjer zvao se Haris, a kako ćemo doznati za vrijeme ručka u obližnjoj pivnici, rodno Sarajevo napustio je kao srednjoškolac 1995., odselio se u SAD i tamo izgradio novi život. Očekivano, razgovor je ubrzo skrenuo prema razglabanju o društveno-političkim okolnostima u “regiji”, a Haris je vrlo plastično objasnio zašto nema namjeru vratiti se u rodnu zemlju:

“Za razliku od Hrvatske, u Bosni i Hercegovini rat zapravo nije završio. Prestalo se pucati, ali ne zna se tko je pobijedio, a tko izgubio pa borba traje i dalje”. Lucidnost te analize tada me se dojmila, no naknadno sam se više puta našao u razmišljanju o tome koliko doista postoji razlike između BiH i Hrvatske. U usporedbi s BiH koja je faktički dva desetljeća zamrznuta u nefunkcionalnom političkom okviru, nema nikakve sumnje da je Hrvatska neusporedivo prosperitetnija država.

Pa ipak, ako se definicija rata proširi na širi sadržaj od oružanog sukoba, treba se doista zapitati je li Domovinski rat završio? Samo u posljednjih nekoliko tjedana brojni........

© Jutarnji List