We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Akelig communistisch rotjongetje betovert zaal vol FvD-ers

5 12 0
07.05.2019

De voormalige Tsjechische president Václav Klaus hield dinsdagavond voor een uitverkochte zaal de Renaissance-lezing van het Forum voor Democratie dat zich gedroeg alsof een profeet was opgestaan. Zijn toespraak staat nu op YouTube, voorafgegaan door een inleiding van Thierry Baudet.

Enkele decennia lang ben ik de collega geweest van Václav Klaus’ buurmeisje, dat in 1968 van Praag naar Den Haag vluchtte en daar nog steeds woont.

De jaren vijftig bracht zij met haar ouders door in een oud appartementengebouw in Praag vlakbij het Wenceslasplein. Daar ook woonde de familie Klaus. De kleine Václav maakte deel uit van een fanatiek communistisch gezin. Als hij kans zag liep hij te pronken in zijn uniformpje van de Jonge Pioniers, de communistische jeugdbeweging. Met mijn collega wilde de kleine Václav niet spelen want haar vader was ingenieur: een bourgeois. Ze hoorde bij de klassevijand.

Václav Klaus heeft in het communistische Tsjechoslowakije dan ook keurig carrière gemaakt eerst bij de Academie van Wetenschappen, daarna bij de Tsjechische Staatsbank. Terwijl helden als Václav Havel continu vervolgd werden door het regime, leidde hij het betrekkelijk aangename leven van een apparatsjik. Pas in de dagen van de Fluwelen Revolutie bood Klaus ineens zijn diensten aan bij Havels Burgerforum dat de stukken had opgeraapt die de communistische partij uit de verzwakte handen had laten vallen.

Wij kunnen het de admiraal van de renaissancevloot niet kwalijk nemen dat hij niet wist wat voor een akelig communistisch rotjongetje de kleine Václav was. Ernstiger zijn de verschuivingen in de waarheid die hij aanbracht bij de beschrijving van Klaus’ loopbaan.........

© Joop