We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Hrvatska nema desnicu, nego frustrirane bezveznjake

2 8 157
21.05.2021

IMALI smo lokalne, komunalne izbore. Izbore na kojima biramo ljude koji će se baviti parkovima, prilaznim cestama, vodovodom, radom vrtića i opremanjem škola. Koji će organizirati gradnju pokoje dvorane ili bazena. Koji će, ako su dobri, stvoriti preduvjete za razvoj gospodarstva.

Pitanja lokalnih nisu ideološka nego praktična. Možete istina posložiti ponegdje dugine boje i postaviti muško-ženske simbole na svjetlima semafora, ali ideološka priča na lokalnim izborima tu negdje prestaje. Kod nas se eventualno može postaviti pitanje ulice s nazivom jugoslavenskog maršala i biste njegovog najmlađeg generala. Za sve ostalo – tu su nacionalni izbori i političke igre u parlamentu.

Mnoga su nova imena na ovim izborima – neki su nastupili kao suvremena ljevica, nudeći ideje koje suvremena ljevica inače po svijetu nudi, pojavio se i liberalni centar, istina razjedinjen sa svojim programom transparentnosti i malih poreza, tu su HDZ i SDP o kojima sve znate. Ali pojavila se ovaj puta dosta organizirano i desnica. Desnica koja je na lokalnim komunalnim izborima preko svojih kandidata i lažnih profila po Fejsu pokušala prodati praznu, bezveznu ideološku priču borbe protiv davno propale Jugoslavije i nekih imaginarnih stranih neprijatelja od Sorosa do raznih međunarodnih organizacija i udruga. Desnica je pokušala podvaliti priču koja zanimljivo najviše podsjeća na nekadašnju komunističku paranoju „vanjskim i unutarnjim“ neprijateljima.

U svijetu, suvremena desnica je nešto sasvim drugo

U zapadnom svijetu postoje naravno desne stranke, desne politike, desne ideje – i općenito desničari su dali velik doprinos svijetu u kojem živimo. Kao prvo, socijalna država – zanimljivo, nije je uvela ljevica nego teški konzervativac, njemački „Željezni Kancelar“ Bismarck. On je prvi u svijetu, u drugoj polovini 19. stoljeća, uveo zdravstveno osiguranje i radničke mirovine.........

© Index


Get it on Google Play