We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Da vam je Marić šef, biste li nadzirali firmu tipa na čijoj jahti plovi Marić?

1 1 128
20.08.2021

BILO je to prošlog mjeseca, samo dva tjedna prije nego što je 19. srpnja u Engleskoj ukinuta većina mjera vezanih za pandemiju. Kraljevska obitelj je odrađivala neku od brojnih protokolarnih obveza, potpuno u skladu sa svim epidemiološkim pravilima.

Nema veze što se mjere ukidaju za dva tjedna, nema veze što ih nitko ne bi pozvao na odgovornost - uostalom, kraljica je pravno i politički neodgovorna, nema tog zemaljskog suda koji joj može suditi - vladajuća obitelj se drži mjera jer je tako propisano i jer se očekuje da oni povedu primjerom. Držali su se mjera do datuma kada su ukinute.

Smatranje vlasti dužnošću i žrtvom, a ne prilikom za ispunjavanje dječačkih snova i korištenje sitnih povlastica upravo je razlika između europskog i balkanskog shvaćanja politike. U Europi, u zemljama koje su nam uzor, ako si na funkciji, moraš biti primjer poštivanja pravnih, moralnih i drugih normi.

Prosječnom stanovniku jugoistoka Europe je prilično neshvatljivo da ministri značajnih država, većih i puno bogatijih od naše, gube funkcije zbog sitnih poklona, korištenja službene kartice da bi kupili nove čarape (a novac uredno vrate prvog radnog dana) ili da suprug njemačke kancelarke ide na odmor low-cost kompanijom.

Kancelarka, naravno, ima pravo koristiti vojni avion kada i gdje želi, ali njen suprug smije u njega samo kada protokol to zahtijeva, u državničkim posjetima u koje ide s partnericom. Izvan toga neće se čuti ono naše "imamo slobodno mjesto" ili "pa to ništa dodatno ne košta". Može ili platiti priličnu cifru ili nositi svoj kofer i voziti se privatno, što njemački prvi gospodin, kao očigledno egom neopterećen sveučilišni profesor, i........

© Index


Get it on Google Play