We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Godišnjica je neuspjelog pokušaja istjerivanja korone tamjanom

2 0 0
21.03.2021

SUBOTA je 14. ožujka 2020.

Pandemija koronavirusa već se posvuda proširila, pa ne čudi da i naslovnica srpskog tabloida Alo! donosi gotovo isključivo vijesti povezane sa sve jačom pandemijom.

U gornjem lijevom kutu možda i najbolji tenisač svih vremena, koji se prometnuo u najgoreg "life coacha" ikada, savjetuje jačanje imuniteta dobrim raspoloženjem i češnjakom.

Naslovnicom ipak ne dominira Đoković, nego patrijarh Irinej, koji se u raspravu o zaštiti od korone umiješao originalnom idejom. "Ja se nimalo ne plašim te korone. S obzirom na to da sam stalno u crkvi, nemam razloga za brigu", junačio se 90-godišnji patrijarh.

Njemu se priključio u istom tekstu i protođakon Ljubomir Ranković, tumačeći da je duhovni moment koji se zbiva prilikom kađenja tamjanom i paljenja svijeća dominantniji nad fizičkim, zbog čega u crkvi "apsolutno nema nikakve opasnosti od zaraze ili bolesti". Ranković je svoje gledanje na prevenciju dokazivao i statistikom: "Imamo i sada masovne litije u Crnoj Gori, a nema onih koji su se razboljeli."

Ubrzo su reagirali i pametniji srpski krugovi ukazivanjem na to da tamjan nema nikakva antiviralna svojstva: on može djelovati protiv bakterija i gljivica, ali samo u visokoj koncentraciji (primjerice kao ulje). A neke vrste tamjana čak su i kancerogene poput duhana. Iako je Irinej u intervjuu formalno pozvao građane........

© Index


Get it on Google Play