Şikayetten Vazgeçme Davayı Düşürür mü? Şikayete Bağlı Suçlarda, Sonuçları
Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen suçların önemli bir bölümü, mağdurun şikayetine bağlı suçlar arasında yer alıyor; 2026 itibarıyla bu suçlarda mağdur, fiili ve faili öğrendiği tarihten itibaren 6 aylık şikayet süresi içinde şikayetini geri çekme hakkına sahip. Peki bu geri çekme adımı, görülmekte olan bir ceza davasını gerçekten sona erdiriyor mu, yoksa yargılama başka bir şekilde devam ediyor mu?
Cevap, suçun türüne, yargılamanın hangi aşamada olduğuna ve sanığın vazgeçmeyi kabul edip etmediğine göre değişiyor. Bu yazıda şikayetten vazgeçmenin hukuki sonuçlarını, hangi suçlarda davayı düşürdüğünü ve vazgeçtikten sonra geri dönüşün mümkün olup olmadığını adım adım ele alıyoruz.
Şikayete Bağlı Suçlar Nedir, Resen Kovuşturulan Suçlardan Farkı Ne?
Ceza hukukunda suçlar iki büyük gruba ayrılır: resen kovuşturulan suçlar savcılık şikayet olmasa da harekete geçer; şikayete bağlı suçlarda ise soruşturmanın başlaması ve devam etmesi mağdurun şikayetine bağlıdır. Basit yaralama, hakaret, konut dokunulmazlığının ihlali gibi suçlar genellikle bu ikinci gruptadır.
Örneğin işyerinde çalışan Mehmet Bey'e bir iş arkadaşı tarafından hakaret edildiğini düşünelim. Mehmet Bey şikayetçi olmazsa savcılık dosyayı kendiliğinden açamaz; şikayet süresi geçtikten sonra bu hak da düşer. Bu noktada hangi suçun şikayete bağlı olduğunu bilmek, sürecin başında atılacak adımlar için belirleyicidir.
Resen Kovuşturulan Suç
Soruşturma başlar mı?
Hakaret, basit yaralama, konut dokunulmazlığı
Kasten öldürme, uyuşturucu ticareti
Şikayetten vazgeçme dilekçesi imza altına alınırken
Şikayetten Vazgeçme Nasıl Yapılır? Süreç ve Şekil Şartları
Şikayetten vazgeçme, sözlü değil yazılı bir dilekçeyle ve açık, koşulsuz bir irade beyanıyla yapılmalıdır. Dilekçe soruşturma aşamasındaysa savcılığa, kovuşturma aşamasındaysa davanın görüldüğü mahkemeye sunulur.
Vazgeçme Süreci Adım Adım
1. Vazgeçme iradesini içeren dilekçe hazırlanır.
2. Dilekçe soruşturma veya kovuşturma makamına sunulur.
3. Kamu davası açılmışsa sanığın vazgeçmeyi kabul edip etmediği........
