Les samarretes blaves s'havien apoderat dels carrers de Benimodo. El xicotet municipi de la Ribera Alta havia estat sinònim de festa el passat cap de setmana amb muixerangues, animacions de gegants i cabuts, danses populars i cercaviles. Si les xiquetes i els xiquets havien optat per quedar-se embeulats amb l'actuació del popular cantant Dani Miquel, els majors atresoraven l'oportunitat d'alliberar-se de l'estrès de la setmana amb la visualització d'exhibicions esportives i exposicions.

Benimodo s'havia erigit en un refugi lúdic, però també en un clam multitudinari per l'ensenyament en valencià. La llengua pròpia dels valencians i les valencianes havia estat la protagonista d'una festa convocada per Escola Valenciana, una entitat popular a l'imaginari col·lectiu del territori valencià per les seus trobades, per unes jornades en què es combina la diversió focalitzada en els més menuts i la reivindicació del valencià.

«Fem cultura, fem poble, però, sobretot, fem-ho en valencià», va proclamar Paco Teruel, alcalde de la localitat, com a cloenda de la seua intervenció. L'apel·lació no era d'un representant de Compromís, ni tampoc d'Esquerra Unida, ni, fins i tot, del PSPV. L'afirmació era llençada per un regidor del PP, qui combinava les seues tasques governamentals a Benimodo amb la comandància del departament de Cultura de la Diputació de València.

Com a responsable de l'àrea, Teruel ha donat suport a activitats d'Escola Valenciana —una entitat proscrita durant anys pels populars— i ha impulsat —al contrari que els conservadors a la Generalitat Valenciana i a l'Ajuntament de València— la celebració del centenari del naixement del poeta valencià Vicent Andrés Estellés. «És un reconeixement merescut, ja que Estellés és, sens dubte, un dels grans poetes europeus», va expressar quan va aprovar-se l'homenatge al referent de la literatura valenciana.

Teruel no era l'únic càrrec del PP que hi havia a les Trobades d'Escola Valenciana a Benimodo. Junt amb el secretari d'estat de Política Territorial, el socialista Arcadi España, i el síndic de Compromís a les Corts Valencianes, Joan Baldoví, estava present Vicent Mompó, president de la Diputació de València. «Fent poble i parlant valencià en les #Trobades2024 de Benimodo. Escoles, docents i famílies units en la gran festa de la llengua. Perquè la millor manera de defensar i promoure la nostra principal senya d'identitat és utilitzant-la, cadascú a la seua manera», va escriure a la xarxa social propietat del magnat Elon Musk.

L'assistència de Mompó com a màxim dirigent de la corporació provincial de València a la festa per la llengua d'Escola Valenciana és un acte de normalitat, una actitud que hauria de ser habitual per part de la dreta valenciana, la qual sovint ha fet ús de la negació —contrària a la ciència filològica— de la unitat de la llengua per erosionar el valencià a les aules, les institucions o a qualsevol espai. Una anècdota amb necessitat de convertir-se en costum per part del PP.

És cert que el dirigent popular ha llençat missatges en el passat que sintonitzaven amb el secessionisme lingüístic, però la seua presència a les trobades no és un gest qualsevol quan el PP impulsa del bracet de Vox una normativa per retallar l'ensenyament en valencià —criticada per la mateixa Escola Valenciana a Benimodo— i prepara una llei de símbols d'identitat que busca ofegar econòmicament qualsevol entitat que, en realitat, defense les principals senyes d'identitat dels valencians i les valencianes: la seua llengua i la seua cultura. Estimar el valencià és estar al costat d'aquells que el promouen —com ara El Tempir o Acció Cultural del País Valencià, per citar només dos exemples— i no d'aquells que el persegueixen.

QOSHE - Les Trobades i la normalitat desitjada de Vicent Mompó - Moisés Pérez
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Les Trobades i la normalitat desitjada de Vicent Mompó

18 12
23.04.2024

Les samarretes blaves s'havien apoderat dels carrers de Benimodo. El xicotet municipi de la Ribera Alta havia estat sinònim de festa el passat cap de setmana amb muixerangues, animacions de gegants i cabuts, danses populars i cercaviles. Si les xiquetes i els xiquets havien optat per quedar-se embeulats amb l'actuació del popular cantant Dani Miquel, els majors atresoraven l'oportunitat d'alliberar-se de l'estrès de la setmana amb la visualització d'exhibicions esportives i exposicions.

Benimodo s'havia erigit en un refugi lúdic, però també en un clam multitudinari per l'ensenyament en valencià. La llengua pròpia dels valencians i les valencianes havia estat la protagonista d'una festa convocada per Escola Valenciana, una entitat popular a l'imaginari col·lectiu del territori valencià per les seus trobades, per unes jornades en què es combina la diversió focalitzada en els més menuts i la reivindicació del........

© El Temps


Get it on Google Play