Υστερα από τους δύο μήνες της καλοκαιρινής αιχμής (Ιούλιος-Αύγουστος) με μικρό πλεόνασμα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ξαναγύρισε σε έλλειμμα τον Σεπτέμβριο. Ακόμη και οι υψηλές επιδόσεις του τουρισμού και τα εξ αυτού υψηλά πλεονάσματα στο ισοζύγιο υπηρεσιών δεν είναι αρκετά για να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο πέραν αυτών των δύο μηνών. Κατά τα άλλα, σε επίπεδο 9μήνου (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος), το έλλειμμα του ισοζυγίου βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από το ίδιο διάστημα του 2022, αλλά υψηλότερα από τα επίπεδα του 2021.

Καθώς βρισκόμαστε στο 9μηνο του έτους, οι αναγωγές στο σύνολο του έτους είναι θεμιτές και κατά αρκετά καλή προσέγγιση. Φαίνεται λοιπόν ότι το ισοζύγιο θα κυμανθεί περίπου στα επίπεδα του 2021, όταν έκλεισε λίγο πάνω από το 6,5% του ΑΕΠ. Με τη διαφορά, όμως, ότι για το 2023 θα μιλάμε για ΑΕΠ αυξημένο κατά περίπου 40 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, παρ’ όλο που υπάρχει αποκλιμάκωση από το θηριώδες ποσοστό του ελλείμματος το 2022 (10% του ΑΕΠ), ένα έλλειμμα ισοζυγίου πάνω από το 6% του ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό και ένδειξη σοβαρού προβλήματος ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

QOSHE - Ξανά σε έλλειμμα τον Σεπτέμβριο - Εφ.συν
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ξανά σε έλλειμμα τον Σεπτέμβριο

3 0
22.11.2023

Υστερα από τους δύο μήνες της καλοκαιρινής αιχμής (Ιούλιος-Αύγουστος) με μικρό πλεόνασμα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ξαναγύρισε σε έλλειμμα τον Σεπτέμβριο. Ακόμη και οι υψηλές επιδόσεις του τουρισμού και τα εξ αυτού υψηλά πλεονάσματα στο ισοζύγιο υπηρεσιών δεν........

© EFSYN - Ελληνική οικονομία


Get it on Google Play