menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ukrayna savaşı Rusya’yı Gürcistan’da geri çekilmeye zorlayabilir mi?

35 0
25.08.2026

Rusya-Gürcistan savaşının üzerinden 18 yıl geçiyor. Ancak Tiflis açısından 2008 savaşı kapanmış bir dosya değil. Tam tersine, Ukrayna savaşı devam ederken Gürcistan, Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’daki işgalini yeniden uluslararası gündemin merkezine taşımaya çalışıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Rusya-Gürcistan savaşının 18. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirdiği kapalı toplantı bu açıdan önemli bir mesaj taşıyor. Toplantının ardından İngiltere, Fransa, Letonya, Danimarka ve Yunanistan’ın yanı sıra gelecekte Güvenlik Konseyi üyesi olacak Avusturya ve Portekiz, Gürcistan’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne destek veren ortak bir açıklama yaptı.

Açıklamada Rusya’nın 2008 yılında Gürcistan’a yönelik askeri müdahalesi ve ardından gelen işgal politikası kınanırken, Moskova’dan askerlerini Gürcistan topraklarından çekmesi ve Abhazya ile Güney Osetya’nın sözde bağımsızlığını tanıma kararını geri alması istendi.

Ancak burada asıl dikkat çekici gelişme başka. Tiflis, Ukrayna’da savaşla yıpranan Rusya’ya karşı 2008’de yarım kalan hesabı yeniden masaya koyuyor. 2008’de başlayan hesap neden yeniden açıldı? Ağustos 2008’de Rusya’nın Gürcistan’a askeri müdahalesi birkaç gün içinde sona erdi. Ancak savaşın siyasi sonuçları 18 yıl sonra bile devam ediyor.

Rusya, Abhazya ve Güney Osetya’nın sözde bağımsızlığını tanıdı ve bu bölgelerdeki askeri varlığını kalıcı hale getirdi. Avrupa Birliği’nin arabuluculuğuyla 12 Ağustos 2008’de ateşkes anlaşmasına varıldı. Ancak Gürcistan ve Batılı ülkeler, Moskova’nın anlaşma kapsamında üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmediğini savunuyor.

Bugün Tiflis’in uluslararası platformlarda gündeme getirdiği temel mesele de bu. Gürcistan, Rusya’nın 2008’de oluşturduğu fiili durumu kalıcı bir işgale dönüştürmesine izin verilmemesini istiyor. Ukrayna savaşı Tiflis için fırsat mı?

En kritik soru burada ortaya çıkıyor: Ukrayna’da savaşa saplanan Rusya’ya karşı Gürcistan’da yeni bir cephe açılabilir mi? Askeri açıdan bakıldığında bunun kısa vadede gerçekleşmesi oldukça düşük bir ihtimal. Gürcistan’ın Rusya ile yeniden savaşa girmek gibi bir hedefi olduğuna dair güçlü bir işaret bulunmuyor. Tiflis’in........

© Diriliş Postası