We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Klagar på kebabfläckar – nu vill finkvarteret vräka restaurangen

2 43 0
12.10.2019

Kebaben blev droppen.

Bostadsrättsföreningen Välbehaget och andra boende i exklusiva Hornsbergs strand har länge varit missnöjda. Med förortsgängen på stranden, felparkeringarna och stöket.

Nu vill man bli av med Mellanösternrestaurangen, som drar folk från hela stan till lyxkvarteret.

– Vi tycker att vi har rättigheter när vi köpt dyra lägenheter, säger en småbarnsmamma i området.

Längst ner i ett nybyggt bostadshus med sjöutsikt och balkonger åt flera väderstreck ligger populära restaurangen Midan, känd för sin shawarma som tillagas på traditionellt vis som i Syrien. På helgerna är alla 150 platser fyllda, familjer kommer från hela stan. Så även vid Eidfesten, den muslimska högtiden. Och på midsommar.

Det ser ut som en helt vanlig Mellanösternrestaurang, men för bostadsrättsföreningen Välbehaget i det nybyggda Hornsbergs strand på Kungsholmen i Stockholm, blev kebaben droppen.

Fettdroppen, kan man säga.

– Jag upplever att de försöker försvåra för oss. En del boende tycker att det här är deras område, men nu har vi gjort det mer tillgängligt för alla, säger Sam Shoubaki, delägare i restaurangen.

Både till polisen och staden har det rasat in klagomål från invånarna på Hornsbergs strand. De boende är kritiska mot gäng som hänger vid joggingstråket, bilar som ”burnar” och oväsen i form av bestickskrammel från Midans uteservering.

Och så var det fettet.

”Det serveras flottig mat i stora portioner som gästerna ofta spiller”, påstår en kvinna i 50-årsåldern i en skrivelse till Stockhoms stad.

De får många ärenden som rör restaurang Midan, från föreningen Välbehaget.

En annan person tycker sig se att ”markplattorna av betong i trottoaren har sugit in fett”, där kebab har landat.

Breven till kommunen handlar mycket om just detta: om köttsaften som rinner längs gatan, kebabspetten som droppar olja, smutsen, köttlukten, matresterna, fettfläckarna, kebabspåren överallt, ”mer eller mindre en svart stig på grund av all fett”, som ytterligare klagande uttrycker det........

© Aftonbladet